6.10.2010

Karinaisten outo kivivalli

Pöytyän pitäjän Karinaisten läpi virtaa pieni Tarvasjoki. Tämän uoman länsipuolella, noin 130 metriä joesta, on itään viettävässä metsärinteessä omituinen kivivalli. Sen pituus on noin 100 metriä ja valli kulkee suurin piirtein kaakosta luoteeseen. Osa tästä rakennelmasta on sortunut tai purettu. Maastoltaan tämä rinne on kalliopohjaista sekametsää. Paikallistie kulkee muutamia metrejä vallia alempana ja sen sekä joen välissä on peltoa.

Kivivallin tarkoitus on hämärän peitossa, vaikka jotkut ovat arvelleet sitä esihistorialliseksi. Se vaikuttaa amatöörin silmin liian heppoiselta ollakseen puolustuslaitteen perustuksen ja taas liian hyvin tehdyltä pelkäksi pellolta kerättyjen kivien riviksi. Koska kivirakenteella on pituutta satakunta metriä, ei se sovellu ladon tai talonkaan perustukseksi. Yleensä tämän kaltaiset rakenteet ovat puolustusvalleja, mutta tässä tapauksessa herää kysymys mitä vastaan? Karinaisten kirkolta vajaan kilometrin päässä oleva rinne ei ole koskaan sijainnut strategisesti merkittävässä paikassa, vaikka Tarvasjokea pitkin on toki voitu kulkea pienillä veneillä esihistoriallisena aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...