Eräs näistä tapauksista oli Ruotsin hallitsijana vuosina 1751-1771 olleen Adolf Fredrik vierailu Suomessa ja erityisesti Marttilassa. Adolf Fredrik kuului Tanskaa hallinneen Oldenburgin suvun erääseen sivuhaaraan. Hänen isänsä oli Lyypekin ruhtinaspiispa Kristian August Holstein-Gottorp. Komeista nimistä ja titteleistä huolimatta Adolf Fredrik jäi historiaan melko vaatimattomana hallitsijana, lähinnä valtaoikeuksien puolesta.
Marttilaan kuningas Adolf Fredrik tuli matkustaessaan Härkätietä pitkin Hämeenlinnasta Turkuun. Kirkkoherra Hortelius kirjasi tapahtuman kirkonkokouksen pöytäkirjaan kertoen suurin piirtein seuraavaa; Kun kaivattu tieto Hänen Kuninkaallisen Majesteettinsa Adolf Fredrikin matkasta Tukholmasta meritse Helsinkiin, Porvooseen ja sen jälkeen Hämeenlinnaan tuli hän kesäkuun 10. päivänä matkustaneeksi Marttilan kautta Turkuun. Edellisen yön lepäsi kuningas majuri Martin de Pont -vainajan kartanossa Someron Pitkäjärvellä. Hänen Majesteettiaan vastaan lähti koko Marttilan papisto, nimittäin kirkkoherra Hortelius, kappalaiset Bergius ja Säkylensis sekä apulaiset Betulin ja Becksten.
Adolf Fredrik vid tiden för trontillträdet. |
Nämä muistelut kirkkoherra ja rovasti Johan Hortelius merkitsi pöytäkirjaan 10. päivänä heinäkuuta vuonna 1752. Horteliuksen pojista isänsä kaima tuli aikanaan varapastoriksi ja filosofian maisteriksi asuen naimattomana Marttilassa. Josef Hortelius, myöhemmin Hortell oli Rautalammin tuomiokunnan tuomari ja kuoli Ähtärissä. Nuorin veljeksistä, Isak Hortelius, samoin myöhemmin Hortell, työskenteli Turun hovioikeuden ylimääräisenä kanslistina. Vanhimman veljensä tavoin hän pysyi naimattomana. Sekä Johan että Isak menehtyivät ennen isäänsä ja Josef vain kolme vuotta tämän kuoleman jälkeen. Yksi osoitus siitä, miten tavattoman iäkkääksi rovasti Johan Hortelius tuohon aikaan eli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti