analytics

Kuka oli ensimmäinen sukututkija?

HUOM: Tämä teksti on tehty tekoälyn ehdottaman tekstin pohjalta. On hyvä huomata, että tekoälysovellukset eivät ole millään tavalla täydellisiä tällä hetkellä. Sinänsä nämä alla olevat henkilöt ovat olleet varhaisia sukututkijoita, mutta heitäkin ennen on sukujensa saloista kiinnostuneita löytynyt. Suhtaudu siis terveen kriittisesti tähän tekstiin!


Sukututkimuksen historia ulottuu kauas menneisyyteen, ja on vaikea nimetä yhtä tiettyä henkilöä ensimmäiseksi sukututkijaksi. Tieto omasta suvusta ja sen historiasta on kiinnostanut ihmisiä kautta aikojen, ja esimerkiksi eri aatelissukujen historioiden kirjoittaminen on ollut yleistä jo keskiajalla.

Kuitenkin modernin sukututkimuksen perustana pidetään yleisesti genealogiaan erikoistuneita oppineita, jotka toimivat Euroopassa 1500-luvulta lähtien. Heidän tavoitteenaan oli koota tietoa erityisesti aatelisten sukujen historiasta ja sukulaisuussuhteista. Tämä tieto tallennettiin usein heraldisiin rekistereihin, jotka sisälsivät tietoa sukujen vaakunoista, tunnuksista ja mottoista.

Yksi merkittävä sukututkija oli saksalainen Johann Siebmacher, joka julkaisi 1600-luvun alussa sarjan heraldisia teoksia. Myös ranskalainen Jean-Baptiste Rietstap on tunnettu heraldiikan tutkija ja hänen teoksensa Coats of Arms of the Nobility sisältää tietoa monista eurooppalaisista aatelissuvuista.



Sukututkimus on kuitenkin kehittynyt huomattavasti viime vuosisatojen aikana, kun arkistot ja muut lähteet ovat tullut laajemmin saataville. Nykyään sukututkimusta tehdään ympäri maailman, ja se on monille harrastus tai intohimo.



Eikä pidä unohtaa Johannes Terseurusta, joka oli ruotsalainen teologi ja piispa. Hän toimi Turun piispana vuosina 1658–1664. Ennen piispan virkaa hän toimi vuodesta 1640 kaunopuheisuuden (latinan kielen ym) ja sitten teologian professorina Turun akatemiassa vuosina 1640–1658. Turun piispana ollessaan Terserus aloitti Genealogia Sursillianan kokoamisen. 



Ensimmäisessä kuvassa sivu herra Johann Siebmacherin julkaisemasta teoksesta Neuer Siebmacher. Tällä sivulla on herttuallisia vaakunoita. Toisessa kuvassa komeilee herra Rietstap ja kolmannessa piispa Terserus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus