analytics

Rovastintarkastuksessa puhutellut

Aikanaan rovastintarkastuksissa käytiin läpi mm. seurakunnan riidanalaisia asioita, kirkon taloutta ja myös siveellistä tilaa. Viimeksi mainittuun kuuluivat esimerkiksi ne tapaukset, joissa avioelämään oli erilaista kärhämää tai suoranaista riitaa. Tuolloin pariskunta joutui tulemaan herra rovastin eteen tekemään selkoa edesottamuksistaan ja saamaan kristillistä opastusta jatkoa ajatellen. Eräs tuollainen tapaus kirjattiin Suomusjärvellä syyskuussa 1836, kun Ahtialan kylän Haralin isäntäpari Elias Simonpoika ja Anna Liisa Eliaantytär olivat kutsutut paikalle.

Eliakselle (s. 1798) ja hänen vaimolleen Anna Liisalle (s. 1796) oli tuossa vaiheessa syntynyt kuusi lasta, joista tosin kolme oli jo edesmenneitä. Vuonna 1836 olivat elossa Maija Stiina (s. 1821), Elias (s. 1823), Ulrika Karolina (s. 1827) ja Esaias (s. 1831).  Lapsista osa oli syntynyt Hintsalan kylän Sipulilla, joka oli Anna Liisan kotitalo. Ahtialaan pariskunta muutti Sipulilta vasta vuonna 1830.

Syyskuisen rovastintarkastuksen pöytäkirjaan[1] merkittiin Eliaksen ja Anna Liisa tapaus seuraavasti (vapaa suomennos):

””Kuitenkin syntyi erimielisyyttä avioparin Ahtiala Haraldi Bonden Elias Simonssonin ja hänen vaimonsa Lisa Eliasdotterin välillä. He myönsivät, että heidän yhteiselämänsä oli valitettavasti liian onneton, ja vaimo syytti miestään hänen kohtuuttomuudestaan ja alkoholinkäytöstään. Lisa Eliasdotterin esittämät todistajat, jotka olivat paikalla, vahvistivat, että näiden puolisoiden välinen tilanne oli ollut samanlainen kuin Lena Eliasdotter nyt väitti seitsemän vuoden ajan. Rovasti esitti näille puolisoille sydämellisesti ja lämpimästi sen vahingon, jonka he aiheuttavat riitojensa kautta sekä ajassa että iankaikkisuudessa, ja kehotti heitä suvaitsevaisuuteen ja toistensa virheiden sietämiseen, mihin he myös lupasivat ja vahvistivat kättensä puristuksella. Vaimoa, joka oli epäiltynä viinanmyynnistä, muistutettiin omasta onnettomasta kokemuksestaan miehensä taipumuksesta tähän turmiolliseen aineeseen, ja häntä kehotettiin lopettamaan haitallinen elinkeinonsa.””

Ilmeisesti puhuttelu ja siunaukset auttoivat, sillä 1838 pariskunnalle syntyi vielä tytär Johanna. Elias Simonpoika siirtyi ajasta ikuisuuteen 1860 Anna Liisan kuoltua jo kolmisen vuotta aiemmin.

 

Rovastintarkastuksen pitäjä, Raaseporin läntisen rovastikunnan vt. lääninrovasti Lars Anders Borgström oli tuohon aikaan ikämiehiä. Hän oli syntynyt Ruovedellä 1761 ja saanut pappisvihkimyksen Turussa jo 1784. Sen jälkeen hän työskenteli mm. Degerbyssä, Inkoossa, Tenholassa ja Pohjan pitäjässä. Viransijaisesta vakinaiseksi lääninrovastiksi hänet nimitettiin kesällä 1838. Vajaata kahta vuotta myöhemmin hän kuoli Pohjan pitäjän Pappilassa.


Kuvan viite - Suomusjärven seurakunnan arkisto - Rovastintarkastusten pöytäkirjat 1825-1892, jakso 49



[1] Suomusjärven seurakunnan arkisto - Rovastintarkastusten pöytäkirjat 1825-1892, jakso 39; Kansallisarkisto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus