analytics

Murha Marttilassa

Nykyisen Tarvasjoen kunnan, entisen Euran kappelin alueella sijaitsevan Juvan kartanon ylimyllärinä toimi 1780-luvulta aina vuoteen 1801 Kustaa Pertunpoika, joka oli naimisissa Maria Matintyttären kanssa. Myllärin taidot Kustaa oli saanut jo äidinmaidossa, koska myös hänen isänsä Perttu Erkinpoika oli ollut kartanon myllärinä aina 1740-luvulta lähtien. Kustaa oli syntynyt Pertun ja tämän ensimmäisen puolison, Valpuri Erkintyttären toisena lapsena Juvalla 27.5.1750. Rippikirjoissa tämä syntymäaika muuttui vuosiluvuksi 1751.

Kustaa Pertunpoika vei vuonna 1784 vihille Marttilan emäseurakunnan Laurilan kylän Vanhatalon tyttären, Marian. Miestään kymmenen vuotta nuorempi Maria Matintytär toi kapionsa Juvalle, missä perheeseen syntyi kahdeksan lasta seuraavien 16 vuoden aikana. Myllärin raskas työ jäi taakse, kun Kustaa uuden vuosisadan alussa siirtyi vaimonsa kotitalon isännäksi eli ratsutilalliseksi. Vuosien 1803-09 Marttilan rippikirjassa on paikallinen kirkkoherra käyttänyt luovaa kirjoitustaitoa. Kustaan patronyymiksi on merkitty Bartholominpoika ja samalla vaimo Marian syntymäajaksi ilmestyy vuosiluku 1772. Seuraavassa rippikirjaniteessä nämä hämäävät virheet korjautuvat.

Kustaa Pertunpoika kuoli helmikuussa "rintavesitautiin" eli keuhkopussien täyttymiseen nesteellä. Vaimo Maria menehtyi kymmenen vuotta myöhemmin keuhkotautiin. Kirkkoherra ei ole taaskaan tilanteen tasalla haudattujen luetteloa täydentäessään merkiten vainajan kymmenen vuotta ikäistään nuoremmaksi.

Laurilan Vanhatalon rusthollarina jatkoi pariskunnan lapsista Juvalla 4.4.1801 syntynyt Kustaa, joka meni 5.6.1836 naimisiin Rekoisten kylän Isotalosta kotoisin olleen Riitta Erkintyttären kanssa. Kustaa Kustaanpoika on todennäköisesti ollut pitäjäläisten arvostama mies, koska tässä vaiheessa hänestä oli jo tehty käräjien lautamies. Toisaalta Vanhatalossa pidettiin Maskun tuomiokunnan määräaikaiset käräjät, joten sitäkin kautta Kustaan valintaa lautamieheksi voi pitää perusteltuna.


Kustaa Kustaanpojalla ja Riitta Erkintyttärellä oli neljä lasta, mutta perhe-elämä katkesi pahimmalla mahdollisella tavalla vuoden 1849 ensimmäisenä päivänä. Rusthollari ja entinen lautamies Kustaa Kustaanpoika joutui murhatuksi Marttilan haudattujen luettelon mukaan. Myös rippikirjan merkinnät vahvistavat tämän. Samalla rippikirjasta selviää, että Turun hovioikeus on 20.3.1850 tekemällään päätöksellä kirjannut rikoksen toistaiseksi selvittämättömien tapausten joukkoon. Oikeuslaitos ei löytänyt ketään epäilyksen alaista ja näin ollen jäätiin odottamaan uusia todisteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus