analytics

Vaihtunut vuosi

Kosken Tl Hongiston kylän Mikolan talon Ylhäisten torpparina 1800-luvun puolivälin tienoilla ollut Kustaa Antinpoika oli kaksi kertaa naimisissa. Ensimmäisen vaimonsa Leenan kuoltua tammikuussa 1854 nai Kustaa itseään peräti 25 vuotta nuoremman Maria Juliana Henrikintyttären saman vuoden viimeisenä päivänä. Vihkimisen aikaan morsian oli ollut piikana Liipolan Ylitalossa.

Vuosien 1853-1859 rippikirjasta selviää, että Ylitalon rusthollissa työskenteli tuohon aikaan yhteensä kuusi piikaa. Maria Juliana ehti olla työpaikassaan vuoden verran. Tätä ennen hän oli asunut yhdessä äitinsä Maria Matintyttären kanssa Haukanpyölin Harmaan talon torpissa. Rippikirjojen ja kastettujen luetteloiden tietoja yhdistämällä selviää, että Maria Julianan isä oli Henrik Jaakonpoika. Hänen syntymäpaikkansa oli taasen Liipolan kylän Ylhäisten torppa.


Rippikirjasta löytyy isä Henrikin syntymäajaksi huhtikuun 25. päivä vuonna 1805 sekä paikkakunnaksi Uskela. Kyseisen pitäjän tuon vuoden kastetuista ei sopivaa Jaakonpoikaa löydy. Koska Uskela saattoi tuohon aikaan tarkoittaa melko laajaa aluetta nykyisen Salon kaupungin tienoilla, on etsintää syytä laajentaa ainakin Saloon ja Pertteliin. Tästäkään ei ole apua, sillä huhtikuussa 1805 tai ylipäätänsä samana vuonna ainoastaan Somerniemellä syntyi yksi Henrik Jaakonpoika. Hänenkin koko nimensä oli Kustaa Henrik, joten tämä henkilö ei oikein sovi kuvioon.

On siis yritettävä selvittää rippikirjoja taaksepäin selaamalla, mistä ihmeestä hän Kosken Tl kappeliseurakuntaan loppujen lopuksi tuli. Vuoden 1828 muuttokirjoista löytyy Henrik, joka tuolloin saapui Marttilasta rengiksi Ylhäisten torppaan Liipolan kylässä. Tässä dokumentissa on hänen syntymäaikansa edelleen 25.4.1805, joka siis ei välttämättä olekaan oikea. Ei ollut nimittäin kovin harvinaista, että muuttojen yhteydessä joko pitäjien sisällä tai niistä toiseen syntymäajat alkoivat elää omaa elämäänsä. Seiskoista saattoi tulla ykkösiä, 14. päivä muuttui neljänneksi päiväksi ja niin edelleen. Muuttokirjan mukaan Henrik oli renkinä Purhalan Uotilassa ennen lähtöään uudelle paikkakunnalle.

Marttilan kirjoista hänet löytääkin, mutta ilman syntymäpaikkaansa. Toisaalta em. muuttokirjan perusteella hän oli tullut Marttilaan Uskelasta vuonna 1814. Tuon vuoden sisäänmuuttaneiden luettelosta joukosta löytyykin pienellä, kauniilla käsialalla kirjoitettu paperi, josta Henrikin sukuperä vihdoin selviää. Tätä ennen olin tosin ehtinyt kelata rippikirjaa enemmänkin etsiessäni miestä. Tuolloin hänet löysi renkinä Loven kylästä varustettuna syntymävuodella 1800. Samasta kylästä löytyy toinen "Uskelassa" syntynyt Jaakonpoika, nimittäin Gabriel (s. 1798). Äkkiseltään näitä kahta miestä on lupa pitää veljeksinä.

Vähitellen, monia eri lähteitä yhdistämällä, Henrik Jaakonpojan vanhemmiksi paljastuvat vuoden 1814 muuttokirjassa mainittu pariskunta Jaakko Henrikinpoika (s. 1766) sekä Justiina Matintytär (s. 1771). He olivat tulleet Henrikin ja hänen sisarustensa kanssa Marttilaan Perttelin pitäjän Impolan kylän Joulun talosta asettuen Hirvaksen Talolaan. Lähes saman tien oli isä Jaakko kuollut ja aikuistuvien lasten holhoojaksi jäi leski Justiina. Yksi näistä lapsista oli juuri tuo Loven Simolan talon renki Gabriel, joten kaiken kaikkiaan kuvio on täydellinen. Marttilassa ollessaan saa Henrik Jaakonpoika uuden syntymävuoden täkäläisen papin huolimattomuuden takia, mutta nykyajan sukututkijan on melkoisen helppo selvittää tämän kaltaisia ongelmia laajojen digitaalisten arkistojen avulla. Kaikki tässä artikkelissa tarvitut tiedot on nimittäin koottu netin ilmaispalveluista, joita tarjoavat Suomen Sukututkimusseura, Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ja Arkistolaitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus