analytics

Erik Strömin juhlapäivä

Sotilas Anders Strömin perhe Perniön rippikirjassa
Turun Lehti uutisoi toukokuun alussa 1893 Talonpojan Teijolla asuneesta entisestä torppari, Erik Strömistä. Hän oli viettänyt 100-vuotisjuhliaan 28. päivä huhtikuuta.


Miehen itsensä mukaan hän oli noin 15- tai 16-vuotias, kun "ryssä maahan tuli". Erik Ström kertoi myös muistavansa yhtä ja toista vuosien 1808-1809 oloista. Itsekin hän olisi halunnut ryhtyä sotilaaksi, mutta tämä aie raukesi Makarlan korpraalin toteamukseen "ol' sä vaa koto mamman kans".

Entisajan mestauksista ja kuolemanrangaistuksista pappa Ström puhui mielellään samoin kuin sotaretkistä. Sielunvoimat hänellä olivat vielä tallella ja vanhaa virsikirjaansa hän pystyi lukemaan ilman laseja joka päivä. Sen sijaan kuulo oli jo mennyt suurimmaksi osaksi. Sisällä ja hieman ulkonakin vanhus jaksoi liikkua omin voimin.

Merkkipäivänsä kunniaksi hän halusi ja sai herran ehtoollisen. Lisäksi tilan isäntä antoi palvelusväelleen työloman tuoksi päiväksi pitäen samalla kestit kaikille alustalaisilleen.

Lehtiartikkelin mukaan Erik Ström oli siis syntynyt 28.4.1793. Ikävä kyllä Perniöstä ei tuolla päivämäärällä löydy ketään sopivaa lasta. Salon rippikirjoista vuosilta 1861-1868 hänet löytää Ängsdalin torpasta puolisonsa Anna Sofia Karlsdotterin ja tytär Gustava Wilhelminan kanssa. Tässäkin yhteydessä syntymäaikana on tuo em. päivämäärä ja vuosi. Erikin ja Anna Sofian vihkimisen voi toisaalta pongata Perniön luetteloista kesältä 1824. Tuolloin Erik käyttää pelkkää patronyymiä Andersson ja on renkinä Broändassa, kun taas talollisen tytär Anna Sofian kotipaikaksi selviää Nurkkilan kylä.


Näillä tiedoilla Perniön kastettujen luettelosta valikoituu Erikin isäksi sotilas Anders Ström, mutta samalla riemu satavuotisjuhlista katoaa. Erik Ström ei syntynyt vuonna 1793, vaan 23.4.1797. Hänen kastepäivänsä oli sitten 28.4. ja tuo päivämäärä on lähtenyt elämään omaa elämäänsä rippikirjoissa. Lopulta myös vuosiluku on vaihtunut, sillä luvut kolme ja seitsemän on tavattoman helppo sekoittaa toisiinsa.

Erikin äiti oli Maija Andersdotter ja hänen syntymänsä aikaan perhe asui Perniön Ekkullan sotilaan torpassa. Suomen Sodan alkaessa Erik oli vasta hieman yli 10-vuotias poikanen, joten eipä ole ihme, että "Makarlan korpraali" käski jäämään kotiin. Erikin isänisä oli rakuuna Erich Löfgran ja tätä taustaa vasten päähenkilömme mielenkiinto sotilasuraa kohtaan on hyvin ymmärrettävä.

Vaikka Erik Ström ei siis juhlapäivänä ollut vielä satavuotias, oli hänen elämänsä joka tapauksessa ainakin yhden juhlan arvoinen. Hän kuului niihin hiljaisiin puurtajiin, joiden elämä vanhanaikaisessa historia- ja sukututkimuksessa on jäänyt aivan liian vähälle arvostukselle huomion kiinnittyessä alustalaisten sijasta isäntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus