analytics

Kuka oli teurastaja Warelius?

Lohjan Varolassa vuonna 1812 syntynyt Isak Wilhelm Warelius muuttaa Karjalohjan kirkkoherran virastossa vuonna 1915 tehdyn sukuselvityksen mukaan jo samana vuonna Helsinkiin.

Toisaalta Lohjalla vihitään 1838 Lohjan Outamon rusthollarin tytär Klara Nyman kaupan kirjanpitäjän, Isak Wilhelm Wareliuksen kanssa. Tämä pariskunta asuu jatkossa Helsingin kaupungissa Isakin toimiessa teurastajana. Outamo ja Varola ovat muuten naapuritaloja.

Suomalainen Wirallinen Lehti, nro 125, joka ilmestyi 22.10.1870 kertoo, että Isak Wilhelm Wareliukselle Helsingin pitäjästä on maksettu "Suomen maalaisten palo-apu-yhtiön johtokunnan" toimesta palokorvauksia riihestä ja irtaimesta tavarasta 928 markkaa ja 80 penniä.

Herra Warelius asui perheineen nykyisen Forumin paikkeilla olleessa talossa. Kirjailija Aleksis Kivi asui hänen luonaan lokakuusta 1859 kevääseen 1860, samoin lyhyen ajan talvella sekä keväällä 1865. Tuolloin hänet tosin tunnettiin ylioppilas Stenvallina.

Kesän alussa 1877 Isak Wilhelm sairastui vakavasti ja menehtyi 10 päivän kuluttua rauhallisesti.
Morgonbladetin ilmoituksen mukaan kaipaamaan jäivät puoliso, veli, lapsenlapset ja miniä. Kuoliniäksi kerrotaan 66 vuotta, 5 kuukautta ja 21 päivää.
Nämä tiedot ovat osittain ristiriidassa keskenään. Oliko teurastaja Warelius todellakin Varolan talon jälkeläinen? Miksi kaipaamaan jääneitä veljiä on vain yksi, vaikka tuolla hetkellä oli elossa vielä kaksi veljeä. Miksi siskoja ei mainita? Ellei Isak Wilhelm ollut kotoisin Lohjalta, missä hän sitten oli syntynyt?


K. Kyläkosken ystävällisellä avulla asia on saanut ratkaisun!
Kyseinen teurastaja Isak Wilhelm Warelius ei ollutkaan aiemmin olettamani 1812 Lohjan Varolassa syntynyt poika, vaan hänen pikkuserkkunsa ja kaimansa, jo kahta vuotta aiemmin syntynyt lapsi. Hänen isänsä oli Varolan isäntä Johan Henriksson Warelius ja äitinsä Anna Stina Ahlsten.
Olen tämän takia päivittänyt kotisivuilleni Jägerhorn af Storby- , Rautell- ja Warelius -taulustot.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus