analytics

Kanttori Isak Sjöman

Kanttori ja lukkari Isak Sjöman syntyi Marttilan kirkon vieressä seisovan hautakiven tekstin mukaan 20.8.1804. Hänen vaimonsa oli suutari Erik Nymanin leski Margareta Björklund, joka oli syntynyt 20.7.1802 Isokyrön Orisbergin ruukilla.

Margaretan vanhemmat olivat seppä Abraham B. ja vaimonsa Kreetta Matintytär. Kreetta oli kotoisin Lehmäjärven Nikulan talosta. Hänen kuoltuaan Abraham nai vielä vuonna 1831 Ritaalan Rintatalossa asuneen Maria Iisakintyttären.


Margaretalla ja Erik Nymanilla oli ainakin Porissa 1829 syntynyt poika Anton Erik Oskar. Suutari Nymanin kuoltua menivät Isak Sjöman ja Margareta naimisiin Salon kaupungissa. Tuolloin Isak asui Teijon tehtaalla.
Isak mainitaan 1837 Oripään pitäjän kanttorina, mutta jo paria vuotta myöhemmin hän asuu perheineen nykyisen Tarvasjoen Euran kylässä.


Seuraavan vuosikymmenen alussa perhe muuttaa Marttilan emäpitäjään, jossa he sitten viihtyivät loppuelämänsä. Hautakivessä mainittujen kahden muun henkilön sukulaisuus Isakiin ja Margaretaan on toistaiseksi selvittämättä.



3 kommenttia:

  1. Hei,
    Olet taas tutkinut samaa aihetta kuin minä. Tiedät varmaan että Isak Sjöman on Marttilan nimismiehen Edward Sjömanin isä. Hänestä on mielenkiintoinen juttu http://www.sioman-suku.net/kukakukinoli.html kohdassa "historian käänteissä". - Minua kiinnostaisi tietää, oliko Isakin poika Johan Vilhelm myös lukkari vai kenen tytär on "lukkarin tytär Rauha Eriika Sjöman" (Timo Verho, Marttila taulu 28)

    t. Matti Tuominen Kirkkonummi

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti en ole tätä sukua sen kummemmin selvittänyt, joten en osaa kysymykseesi vastata.
    Toivottavasti joku satunnainen lukija tietää enemmän!

    VastaaPoista
  3. Hei,
    Rauha Erika Sjöman, s. 30.7.1867 Paimiossa, on Isak Sjömanin vanhimman pojan, Alexander Alfred Sjömanin (s. 2.7.1835 Teijolla, k. 6.12.1872 Paimiossa) tytär. Alexander Alfred toimi lukkarina Paimiossa vuodesta 1861.
    Terveisin,
    Kimmo Parkki
    (Sjömanin sukua isoisän äidin kautta)

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus