analytics

Leski Margareta, Karjalohjan Kattelus

Vuoden 1610 paikkeilla kuoli Karjalohjan Katteluksen ratsutilan isäntä Sven Eriksson. Hän oli aikoinaan saanut vapautuksen veroista niin kauan kuin olisi käytettävissä kuninkaan palvelukseen.

Leski Margaretalla oli myös elinajakseen hankittu oikeus verovapauteen Katteluksen tilasta. Veroluetteloissa Margareta esiintyy aika-ajoin tilan omistajana, vaikka hänen poikansa onkin merkitty veronmaksajaksi.

Vuonna 1624 tuli kannettavaksi ylimääräinen karjavero ja tässä yhteydessä kruunu kirjasi tarkkaan ylös kunkin tilan karjat ja kylvetyt määrät. Katteluksen Margaretan yhteydessä voidaan todeta seuraavaa (lähde : VA3628c);

""Hustru Margretta, Saligh Sven Erichssåns Enkia hafuer H. K. M.z wår Allernådigaste HerresBref Dateradt Baresund dhen 7. Maij etc Åhr etc 1614 Lÿdandes att hon skall niudta ochbehålla sijn Gårdh Kattelus Qwitt och fhrij så lenge hon är Enckia för sijn käre framledneMans Troghen Tienstt för alle åhrlighe uttlagår, doch liquell hafuer hon låttit upteckna sijnBoskap till H. K. M.tz godhe betenckjande.” (“Vaimo Margaretalla, Autuaan Sven Erikinpojanleskellä on Hänen Kuninkaallisen Majesteettinsa meidän Kaikkeinarmollisimman HerrammeBarösundissa 7. Toukokuuta 1614 päivätty kirje, jonka mukaan hänen tulee nauttia ja pitäätalonsa Kattelus vapaana ja maksuttomana rakkaan edesmenneen Miehensä uskollisenpalvelun vuoksi kaikista vuotuisista veroista niin kauan kuin hän on leski, kuitenkin jokatapauksessa hän on antanut merkitä muistiin karjansa Hänen Kuninkaallisen Majestettinsahyvään harkintaan.""

Karjaluettelo itsessään sisälsi Margaretan osalta seuraavat eläimet; tamma, 15 lehmää, 3 hiehoa, 4 härkää, 2 nuorta härkää, 2 nuorta nautaa, sonni, 8 lammasta, 2 vuohta, 3 sikaa, 3 nuorta sikaa. Kylvömäärä oli neljä tynnyriä.

Tekstin selvennys ja suomennos kirjasta Matti Mäkelä : Karjalohjan Kattelus









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus