analytics

Fraser

Fraserin suku eli klaani on lähtöisin Skotlannista. Sen kantakoti on Fraserin linna, joka alunperin tunnettiin nimellä Muchall-in-Mar. Linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1575 Michael Fraserin toimesta ja valmiiksi rakennus tuli vuoden 1636 tienoilla.

Linna paikalla oli jo 1200-luvulta alkaen sijainnut Fraserin klaanin linnoitusmainen kantatila. Tuon 1600-luvun alun uudistustyön johtajana toimi kivityömestari (master mason) Leiper.

Legendan mukaan Vihreässä Huoneessa nukkunut nuori prinsessa olisi murhattu, jonka jälkeen ruumis olisi vieritetty kiviportaita alas. Portaille valunutta verta ei olisi saatu hangattua pois ja linnanväki olisikin joutunut peittämään kivet puupaneelilla. Nämä paneelit ovat vieläkin nähtävillä. Murhatun prinsessan äänen voi kuulla öisin linnan halleissa.

Linnanvouti Eric Wilkinson on nähnyt lukuisia haamuja ja entinen omistaja, Lavinia Smiley on kuullut pianomusiikkia talon ollessa tyhjänä muista ihmisistä.

Nykyisellään linnan omistaa Skotlannin Kansallisperintösäätiö (National Trust for Scotland). Linnan voi vuokrata vaikkapa häiden viettämistä varten ja se on avoinna yleisölle kesäisin.

Suomen ritarihuoneeseen suku kirjoitettiin numerolla 59 erään klaanin jälkeläisen eksyttyä aikoinaan tänne saakka. Vääpeli Anders Johan Fraser oli nimittäin naimisissa Elisabeth Forsteenin kanssa. He asuivat perheineen Kalannissa. Poika Fredrik Wilhelm syntyi kesällä 1738.


Fredrik Wilhelm nai vuonna 1775 papintytär Hedvig Wideniuksen Halikosta. Sotilasarvona Fredrikillä mainitaan vänrikki. Perheen syntyi ainakin kaksi lasta, joista poika Gustafista tuli ylioppilas Turussa vuonna 1799. Seitsemän vuotta myöhemmin hänet vihittiin papiksi. Toimittuaan mm. pataljoonansaarnaajana tuli hänestä lopulta Lumparlandin kappalainen 1822 ja varapastori 1852. Lumparlandissa hän myös kuoli 1866.

Fredrik Wilhelm Frasier oli kuollut 1822 ja toukokuun 8. päivä Åbo Tidningar julkaisi lyhyen kuolinilmoituksen.



4 kommenttia:

  1. terve!Isäni isoäiti oli myös omaa sukua fraser.Onkohan samaa sukua,koska on harvinainen sukunimi suomessa.Maria Fraser syntyi 22.06.1866 Pyhärannassa.Hänen isänsä suutari Gustaf fraser syntyi 21.11.1834 Laitilassa,hänen isänsä suutari Gustaf Fraser syntyi 04.04.1809 paikkakuntaa en tiedä-

    VastaaPoista
  2. Hei! Minun isäni isoäiti on kanssa Fraser Maria, syntynyt samana päivänä ja vuonna, että taitaapi olla sama? =)

    Ja nyt olen etsimässä tietoa enemmän suvusta, sun täytyy sitten olla mun serkku?

    Moi!

    VastaaPoista
  3. Hei Priskilla.Onko sukulaisesi Maria Fraserin tytär vai poika.Olemme tutkineet jonkinverran Fraserin sukua.Olemme luultavasti pikkuserkkuja.

    VastaaPoista
  4. Hei! Mun isäni, Mauno Wirtasen isä Aksel Wirtanen oli poika Maria Fraserille. Oletko siis Olavin tai Taunon lapsi? =)

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus