Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

25.5.2011

Gustaf "Gösta" Armfeltin Halikon Joensuun kartanosta

28.08.1887   Åbo Tidning no 232
Kenraaliluutnantti ja kamariherra, kreivi Gustaf Magnus Armfeltin ja hänen vaimonsa Maria Gustava Armfeltin poika Gustaf eli suomalaisittain Gösta syntyi Halikon Joensuun kartanossa vuonna 1848. Isä Gustaf Magnus kuoli 1880 ja näin poika Gustafista tuli heti aikuisikään ehdittyään sukukartanon hoitaja. Hänen  sisaruksiaan olivat varatuomari ja ministerivaltiosihteerin apulainen Carl Alexander sekä Hedvig Lovisa. Venäjän keisarin hovin hovimestarina toiminut kreivi Carl Alexander kuoli Halikossa 1925. Kreivitär Hedvig Lovisa oli menehtynyt Helsingissä paria vuotta aiemmin.

Gustaf Armfelt ehti isännöidä Joensuuta parinkymmenen vuoden ajan ennen kuolemaansa elokuussa 1887. Hän sai sydänkohtaukseen ollessaan matkalla maanviljelyskokoukseen Viipurissa. Häntä jäi lähinnä kaipaamaan puoliso Clara Mathilda Creutz, jonka kanssa Armfelt oli mennyt naimisiin 1875. Lapsia ei pariskunnalla ollut. Täten Joensuu siirtyi Carl Alexanderille.

Seuraavan vuonna eli kesäkuun 11-12. päivä Joensuun kartanon kuolinpesä piti suuren, julkisen huutokaupan edesmenneen kreivin omaisuudesta. Halukkaille ostajille oli tarjolla suurin piirtein kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä;

"maanviljelyskaluja, muiden muassa kolme höyrypuimakonetta, työsiiloja, vähän huonekaluja, kaksi pöytäastiastoa, toinen 24 ja toinen 12 henkilöä varten, uusi takeloitu kaljaasialus, vetävä noin 70 syltä puita, huvipurjevene Bernandi, noin 52,35 tonnin vetävä ja 18,97 metriä keskipituutta, erinomaisella kalustolla, tavallinen purtilo, kaksi proomua, joukko kauroja ja herneitä, 50,000 kappaletta muuritiiliä, noin 200 syltä lastattavaksi valmiita koivuhalkoja ym ym".

Mainitut kaksi laivaa olivat ankkurissa Vuohensaaren luona. Samassa paikassa olivat myös halkopinot. Bernand oli se laiva, jolla Armfelt oli matkustanut Viipuriin. Kun hän sitten oli ollut kävelyretkellä vaimonsa kanssa esplanadilla, oli kuolema korjannut satonsa. Vain muutamia päiviä kuolemansa jälkeen hänen tuottamalleen "suolatulle voille happamasta kermasta" myönnettiin maanviljelysnäyttelyn toinen palkinto.

3 kommenttia:

  1. Tietojeni mukaan: Gustaf Armfeltin isä oli Gustaf Wilhelm Arthur Artur, Gustaf Magnus oli isoisä. Vaimo ja kuolinaika ok.

    terv. markku.ilus@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Kenraaliluutnantti ja kamariherra, kreivi Gustaf Magnus Armfeltin on !Göstan! isoisä. Vaimosta lähtien yo. tiedot on ok.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...