Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

20.6.2011

Halkokauppaa Turussa

Heinäkuun puolivälissä 1909 kävi halkokauppa Turussa kiivaimmillaan. Parhaimmillaan halkorannassa oli jopa 50 alusta myymässä tuotteitaan. Suurimmalla osalla oli tarjolla koivuhalkoja, jotka maksoivat 17,50 markkaa viiden korttelin pituisena tai 23 markkaa kuuden korttelin pituisena. Mänty- ja kuusihalot olivat 17 markan arvoisia, kun taas ns. lumppupuuta sai jopa 12 markalla. Samalla rahalla irtosivat saharimat.


Edelliseen vuoteen verrattuna hinnat olivat halventuneet reilusti. Pääasiakkaina halkolaivoilla olivat koulut sekä erilaiset teollisuuslaitokset. Kysyntää oli hyvin, sillä Turun Sanomien tietojen mukaan neljäkin lastia odotti rinnakkain noutajiaan.
Sisämaasta tuotettuja halkoja oli mahdollista ostaa Brahenkadun varrelta, jossa metriset koivupuut maksoivat 25 markkaa kappaleelta. Edellisenä kesänä hinta oli ollut peräti 33 markkaa, joten ostajat olivat varmasti tyytyväisiä säästäessään rahaa. Puukin oli todennäköisesti hyvin kuivaa, sillä kesältä 1908 oli kadun varren kauppapaikalle jäänyt suuret määrät halkoja. Halkosataman tapaan Sisä-Suomen mänty- ja kuusipuut olivat reilusti koivua edullisempia.
 
Oli toki muitakin tapoja hankkia polttopuita, kuten oheisesta Uusi Aura -lehden ilmoituksesta syksyltä 1909 voi huomata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...