Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

2.6.2011

Kärkän kreivi Horn

Salon Kärkän kartanon kreivi Hornilla oli perimätiedon mukaan Kirsti-niminen piika, joka valehteli, että kreivitär olisi ollut luvattomassa suhteessa palvelijan kanssa. Kreivi ei tätä kuitenkaan uskonut.

Kun kreivi Horn sitten kerran oli ulkona, kehotti Kirsti palvelijaa menemään kreivittären luo, jolla muka oli tälle asiaa. Palvelija teki työtä käskettyä. Samalla Kirsti löi puomin ovelle ja juoksi kreiville sanomaan, että tulkaa katsomaan, nyt se on siellä.

Kreivi Horn suuttui niin kovin, että pani kartanonsa palamaan tappaen samalla kreivittären ja kaksi lastaan. Palvelija hyppäsi ikkunasta ulos ja kuoli.

Kreivi joutui oikeuteen, mutta laki pystynyt näin korkea-arvoiseen herraan. Sen takia ratkaisua haettiin paavilta saakka. Paavi tuomitsikin Hornin rakentamaan kolme kirkkoa ja näin saivat alkunsa Halikon, Salon kappelin ja Perttelin pyhätöt. Kreivi määrättiin myös kulkemaan kirkkojen väli polvillaan. Horn väsyi ja kuoli Lustojan ahteeseen ja tuli haudatuksi Salon kappelin kirkon lattian alle. Sieltä hänen kerrotaan löydetyn arkkuja myöhemmin pengottaessa.

1 kommentti:

  1. tämä lienee toisessa muodossa Elinan surmavirren taru.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...