Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

1.6.2012

Rakuuna Fiellberg

Suomusjärvellä asuneilla esivanhemmillani, rakuuna Petter Fiellströmillä ja hänen vaimollaan Valpuri Matintyttärellä oli ainakin yksitoista lasta. Tähän asti olen löytänyt jälkeläisiä heistä vain neljälle sekä huomannut muutamien kuolleen jo hyvin pieninä. Muutamien kohtalo on sen sijaan jäänyt selvittämättä.

Erästä Suku Forumilla ihmetellessäni törmäsin sattumalta Kiikalan rippikirjoissa yhteen em. perheen lapsista, vuonna 1742 syntyneeseen Mikko "Michel" Fiellbergiin. Hän oli isänsä tavoin ryhtynyt rakuunaksi muuttaen morsiamensa perässä Kiikalaan vuosien 1763-1764 tienoilla. Oman tulkintani mukaan Michel ja  Kirsti Juhontytär (Kirstin Johansdotter) vihittiin 11.4.1764, mutta tuolla päiväyksellä ei avioliitosta löydy merkintää sen kummemmin Suomusjärven kuin Kiikalankaan kirjoista.

Perheen asui luultavasti Kiikalan kylän Simolan talon mailla, sillä vuonna 1768 syntyneen tytär Marian kummien joukossa olivat mm. tilan vanha isäntä Gabriel Lietzen sekä seuraavaa sukupolvea edustanut Arvid. Rippikirjasta 1785-1790 tämä varmentuukin, sillä Mikko Fiellberg, Kirsti Juhontytär ja heidän poikansa Juho on merkitty samalla sivulle kuin Simolan Lietzenit palvelusväkineen.

Kirsti Juhontytär menehtyi 1800 ja leski Mikko meni uusiin naimisiin seuraavana vuonna. Toinen puoliso oli hänkin leski, Kiikalan Silvan yksinäistalon entinen emäntä Riitta Juhontytär. Hänen miehensä Erkki Erkinpoika oli kuollut vuonna 1799.

En ole vielä ehtinyt seurata kovin laajalti tätä sukuhaaraa, mutta ainakin tytär Maria oli naimisissa. Hänen miehensä oli appensa tavoin rakuuna ja nimeltään Mikko Palm. Perhe asui Kiikalan kirkonkylässä sijainneessa torpassa.

Kiikalan historiakirjoja ei juuri ole HisKissä, mutta eteneminen Digiarkiston avulla on melko mukavaa. Tosin 1700-luvun puolella käsialat tuottavat jonkin verran vaikeuksia. Palaan varmasti tähän sukuun myöhemmissä blogiteksteissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...