analytics

Puodissa

Isäni isoisän, suutari Kustaa Fredrik Verholan setä Karl Kustaa Varelius eli monipuolista elämää. Hän syntyi vanhempiensa esikoisena vuonna 1841 ja parikymppisenä hänet tapaa Karjalohjan Sakkolan Heikintalossa räätälin ammatissa. Joissain lähteissä, joita en nyt saa käsiini, hänen väitettiin saaneen luvan maakaupan harjoittamiseen. Ehtona tosin oli, ettei Varelius saanut myydä puodissaan "rohtoja".

Maalaispitäjän maakauppiaan puoti ei ollut kovin kummoinen nykymittapuun mukaan. Läheisessä Nummen pitäjässä vaikuttanut Akseli Sarjakoski kertoili aikanaan näistä kaupoista seuraavaa;

Vanha kassakone Tarvasjoen Kotiseutumuseolla
"Vuoden pari kauppapalveluksessaolo jossakin kaupungissa riitti yrittäjän liikesivistykseksi, muutaman tuhannen markan myynti vuodessa liikevaihdoksi, kahvi, sokeri, tupakka ja vehnäjauhot tavaravarastoksi. Siinä kaikki. Jos tarvitsit lasia särkyneen ikkunan korjaukseen, rautaa reenanturoihin taikka suolaa ruuan sekaan, ei ollut muuta keinoa kuin pane hevonen valjaisiin ja aja naapuripitäjän, Lohjan kirkolle, jossa oli hieman paremmin varustettujan kauppiaita. Jos et sieltä saanut, niin oli palattava tyhjin toimin takaisin ja toimitettava tavarat tavalla tai toisella kaupungista. Vähäväkiset pieneläjät kärsivät tästä eniten."


Karl Kustaa Varelius oli ensimmäisessä aviossaan naimisissa suomusjärveläisen Erika Gabrielintyttären kanssa. Tämän Erikan pikkuveli oli pläkkiseppänä uransa aloittanut, mutta suuren teollisuuskonsernin lopulta kehittänyt Gabriel Wilhelm Sohlberg. Jokainen varttuneempi lukija muistanee kirjainyhdistelmän G.W.S. erilaisissa metallituotteita tai vaikkapa tölkinavaajassa.

Erika kuoli 1888 ja hieman tämän jälkeen Karl Kustaa nai Pusulasta kotoisin olleen Maria Josefina Johanssonin. Pienenä yksityiskohtana voidaan mainita se, että Karl Kustaan kahdella vanhimmalla lapsella oli ikäeroa peräti 25 vuotta. Mahtaisiko olla jonkinlainen Suomen ennätys?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus