analytics

Ensimmäinen suomalainen nuorallatanssija?

Ensimmäinen suomalainen ns. silmänkääntäjä oli sanomalehti Helsingin Uutisten mukaan vuonna 1863 Kuopion markkinoilla esiintynyt renkimies David Ulmanen. Hänen arveltiin vetävän vertoja parhaille italialaisille nuorallatanssijjoille ja ruumiinsa notkeutta esittäville taitureille. Myös hänen sukkeluutensa eli verbaalinen lahjakkuutensa oli vertaansa vailla.

Kuopion markkinoille oli häntä kokoontunut katsomaan runsaasti väkeä nimenomaan hänen suomalaisuutensa takia. Pääsylippu maksoi viisi kopeekkaa. Helsingin Uutiset kertoi, että "parempi on kuitenkin nähdä omain suomen miesten tekevän näitä konstia, kuin niiden tavallisten ulkomaan juoksian, jotka ovat useimmin suurimpia roistoja, mitä olla taitaa". Artikkelin kirjoittaja totesi, että luonnostaan kohteliaan Ulmasen pitäisi saada itselleen ja tovereilleen siistimmät sekä puhtaammat vaatteet. Edelleen toivottiin avarampaa ja siistimpää "kortteeria" sekä oikeita, painettuja mainoslehtisiä. Kuopion markkinoille Ulmanen myi itseään "sekavasti kirjoitetuilla pikkuisilla paperilipuilla, mitkä olivat kovin naurettavia.

David Ulmanen oli esiintynyt jo edellisenä talvena Joensuun markkinoilla, mutta ei vielä silloin ollut osannut oikein mainostaa itseään. Tuohon aikaan mm. edellä mainitut italialaiset kävität torven kanssa talojen edustoilla kuuluttamassa tulevista näytöksistä. Joensuussa yleisömenestys oli jäänyt kovin heikoksi, kunnes eräs paikallinen herrasmies oli antanut hänelle jahtitorvensa! Tämän jälkeen oli alkanut tapahtua ja Ulmanen sai koottua noin 280 markkaa Joensuun esityksistään. Kuopiossa hänen rinnallaan esiintyi kaksi viuluniekkaa ja Ulmanen itse tööttäile torveaan. Väkeä olikin rientänyt koko ajan paikalle.

David Ulmasen ura jatkui vielä vuosia. Esimerkiksi kesällä 1874 hän mainosti Hämäläinen -lehdessä tulossa olevaa esitystään Nordinin teatteri-salissa. Luvassa oli nuorallatanssia, "putellien päällä hyppäämistä" ja "kyyppärin kujeita". Esitystä säesti luultavasti em. viuluniekat.

Harmillisesti en ole onnistunut löytämään tietoa siitä, mikä oli David Ulmanen tai kuten nimi myös kirjoitettiin, Ullmanin sukuperä. Iisalmesta toki löytyy esimerkiksi HisKi -haulla kaksi samannimistä lasta, mutta kummankaan vaiheet eivät oikein sovi tähän varhaiseen varietee -hahmoomme.


Kuva - Hämäläinen, 04.06.1874, nro 22, s. 4

Lähde - Helsingin Uutiset, 19.10.1863, nro 83, s. 4


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus