analytics

Kurkkumädän uhreja

Difteria eli kurkkumätä on tulehdussairaus, joka aiheutuu Corynebacterium diphtheriae -bakteerista ja voi vaikuttaa nieluun, kurkunpäähän, nenään tai ihoon. Taudin haitallisuus perustuu pääasiassa kyseisen bakteerin tuottamaan myrkkyyn eli toksiiniin. Tämä myrkky voi aiheuttaa paikallista kudosvauriota ja siten vaikeita jälkitauteja, kuten hermo- ja sydänlihastulehdusta.

Ihminen on tällä hetkellä tiedetty C. diphtheriae -bakteerin ainoa isäntä. Difterian itämisaika kestää yleensä 2–5 vuorokautta, mutta se voi venyä myös 1–10 vuorokauden pituiseksi. Tartunnan saanut henkilö voi olla oireeton ja hoitamaton pitkänkin aikaa, mikä mahdollistaa tartunnan leviämisen viikkojen, jopa kuukausien ajan. Suomessa difteriarokotus on ollut osa kansallista rokotusohjelmaa jo vuodesta 1943 lähtien, ja lasten ja nuorten rokotuskattavuus maassa on korkea, joten he ovat tehokkaasti suojassa difteriaa vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo ym. tavalla tästä aikoinaan kovin tappavasta sairaudesta. Omassa suvussani isoäitini isän perheessä, Karjalohjan Makkarjoella se koettiin vuonna 1882. Suutari August Wareliuksen ja Eva Ahlbomin perheeseen oli syntynyt vuosien 1867 ja 1881 välillä viisi lasta. Elokuussa 1882 Makkarjoen torpassa asuneita vanhempia kohtasi suuri suru. Heinäkuussa 15 vuotta täyttänyt esikoispoika Karl August, 10 vuoden ikäinen Matilda ja reilun neljän vuoden ikäinen Gabriel joutuivat kaikki kurkkumädän uhreiksi. Vain isoäitini isä Kustaa Fredrik ja perheen nuorin lapsi, vuoden ikäinen Ida säästyivät. Seuraavan vuoden syksyllä August ja Eva saivat vielä yhden lapsen, tytär Marian.

Haudattujen luettelosta selviää myös, että jokaisen lapsen kohdalla soitettiin kahdesti kirkonkelloilla, sekä siunatessa, että hautaan laskettaessa. Näiden kolmen esienoni ja -tätini hautapaikkatieto on kadonnut jo aikaa sitten. 



Kuvan lähde - Karjalohjan seurakunnan arkisto - Syntyneiden ja kastettujen luettelo 1839-1886, jakso 300; Kansallisarkisto: https://astia.narc.fi/uusiastia/viewer/?fileId=5862555128&aineistoId=1156611364 / Viitattu 18.10.2023


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus