analytics

Yhteenvetoa viinanpoltosta ja alkoholin käytöstä

Pieni yhteenveto alkoholipoliitikasta - laajempi luento tulossa keväällä 2025.


Kotipolton aika

1500-1700-luvut: Alkoholin valmistus juurtui suomalaiseen yhteiskuntaan. Kotitarvepoltto oli keskeinen osa maataloutta, ja alkoholilla oli tärkeä rooli niin työssä kuin juhlassakin.

1700-luku: Hallitus pyrki rajoittamaan alkoholin valmistusta, mutta talonpojat pitivät kiinni oikeudestaan valmistaa omaa alkoholia.

1800-luvun alkupuoli: Kotitarvepoltto kukoisti. Alkoholin valmistusta pidettiin jopa välttämättömänä osana kannattavaa maataloutta.

1800-luvun puoliväli: Kotipolton haitat alkoivat nousta esiin. Huoli kohdistui erityisesti sen aiheuttamaan viljan tuhlauksesta sekä juopumuksen lisääntymisestä.


Siirtymä teolliseen tuotantoon

1840-luku: Vaatimukset kotipolton lopettamisesta ja siirtymisestä teolliseen tuotantoon voimistuivat.

1859: Kaupungeissa kotitarvepoltto kiellettiin ja tuotanto keskitettiin yhdelle polttimolle kaupunkia kohden. Maaseudulla kotipoltto kuitenkin jatkui.

1860-luku: Säätyjen välillä käytiin kiivasta keskustelua alkoholin valmistuksen tulevaisuudesta. Lopulta vuonna 1865 säädyt hyväksyivät lain, joka lopetti kotipolton ja siirsi alkoholin valmistuksen tehtaille.


Teollisen tuotannon aika

1866: Uusi laki astui voimaan. Alkoholin valmistus siirtyi kokonaan tehtaille, ja kotipoltto kiellettiin.

1870-luku: Uuden lain myötä alkoholin kulutus väheni huomattavasti.

1800-luvun loppu ja 1900-luvun alku: Alkoholin kulutuksen vähentämiseksi ryhdyttiin erilaisiin toimiin, kuten veronkorotuksiin ja raittiusvalistukseen. Ensimmäiseen maailmansotaan mennessä alkoholin kulutus oli laskenut huomattavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus