analytics

Kaupunginarkistolla

Tämä teksti perustuu Vantaan kaupunginarkiston esittelydioihin vuodelta 2016. Tämän jälkeen on tapahtunut yhtä ja toista, mutta nämä perusasiat pätevät edelleen!


Sukututkijan aarreaitta: Vantaan kaupunginarkiston kokoelmat

Vantaan kaupunginarkisto on sukututkijalle todellinen aarreaitta, joka tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa vantaalaisten elämään vuosisatojen takaa. Arkiston kokoelmat kattavat monipuolisesti erilaisia asiakirjoja aina 1800-luvulta lähtien, tarjoten arvokasta tietoa niin yksittäisten henkilöiden kuin kokonaisten yhteisöjen vaiheista.


Arkistojen aarteet

Kaupunginarkistossa säilytetään Vantaan kaupungin ja sen edeltäjäorganisaatioiden pysyvästi säilytettäviä asiakirjoja. Näihin lukeutuvat muun muassa pöytäkirjat, veronkantoluettelot, koulujen arkistot, rakennusvalvonnan asiakirjat, holhoustoimen asiakirjat, sosiaali- ja terveydenhuollon asiakirjat sekä monia muita.

Pöytäkirjat tarjoavat mahdollisuuden seurata kunnan päätöksentekoa ja kehitystä vuosien varrella. Veronkantoluetteloista puolestaan löytyy tietoa asukkaiden taloudellisesta tilanteesta ja jopa perhesuhteista. Koulujen arkistoista voi löytää tietoa esivanhempien koulunkäynnistä, kun taas rakennusvalvonnan asiakirjat kertovat rakennusten ja alueiden historiasta.


Salassapito ja tietosuoja

Sukututkimuksessa on tärkeää huomioida asiakirjojen salassapito ja tietosuoja. Julkisuuslain mukaan salassapitoaika on yleensä 50 vuotta henkilön kuolemasta tai 100 vuotta asiakirjan päiväyksestä. Salassa pidettäviä asiakirjoja koskevan tutkimusluvan myöntää asianomainen toimiala tai sen toiminnan jatkaja. Myös henkilötietojen luovuttamiseen julkisesta henkilörekisteristä tarvitaan lupa.


Tutkimuksen apuvälineet

Vantaan kaupunginarkiston verkkosivuilta löytyy arkistoluetteloita, jotka auttavat tutkijaa löytämään tarvitsemansa tiedot. Lisäksi vanhoja karttoja voi tarkastella kaupungin karttapalvelussa. Vantaan kotiseutuarkistossa puolestaan säilytetään yhdistysten, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden arkistoja, jotka voivat tarjota lisätietoa alueen historiasta ja asukkaista.

Kaupunginarkiston asiakirjat ovat sukututkijan aarreaitta, joka tarjoaa mahdollisuuden syventyä vantaalaisten elämään ja historiaan. Huolellisella tutkimuksella ja arkiston tarjoamien apuvälineiden avulla voi löytää arvokasta tietoa omista juuristaan ja rakentaa siltaa menneisyyteen.


Vinkkejä aloittelevalle sukututkijalle:

Aloita läheltä. Kerää tietoa elossa olevilta sukulaisilta ja tutustu omiin perheasiakirjoihin.

Hyödynnä arkistoluetteloita. Ne auttavat sinua löytämään tarvitsemasi asiakirjat.

Ole kärsivällinen. Sukututkimus vaatii aikaa ja vaivaa, mutta palkitsee sinut lopulta arvokkaalla tiedolla.

Kysy apua. Älä epäröi kysyä neuvoa arkiston henkilökunnalta tai kokeneemmilta sukututkijoilta.

Vantaan kaupunginarkisto toivottaa kaikki sukututkijat tervetulleiksi tutkimusmatkalle vantaalaisten elämän historiaan!


Kuva

Väinö Kanniston huvila, Vantaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus