Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

26.4.2007

Turun vanhin hautakivi

Turun seudun vanhin hautakivi lepää Maarian kirkon sakaristossa. Se on kalkkikiveä ja levenee alhaalta ylöspäin. Teksti, joka sijaitsee kiven keskellä on vielä selkeä;

IHC = lyhenne latinalaisista sanoista IHESUS CHRISTUS

Kiven reunoja kiertää kirjoitus, joka ei tosin ole enää nykypäivänä luettavissa. Se kuitenkin tunnetaan neljästä eri lähteestä, esimerkiksi Suomen Muinaismuistoyhdistyksen retkikunnan vuonna 1871 ottamasta muottijäljennöksestä. Elias Brenner oli tosin merkinnyt tekstin muistiin jo tasan 200 vuotta aiemmin omaan piirrokseensa.

Näiden lisäksi Sören Abilgaard ja Nils Reinhold Brocman ovat tehneet kirjoituksesta oman tulkintansa vuonna 1754. Näiden perusteella kivessä lukisi;

ANNO
DOMINI : MILLESIMO : DUCENTESIMO : XV/C
OBIIT : INGIGERDIS : UXOR : Q NDA : PET :
REQESCAT IN PACE.

"Herran vuonna 1215 / 1290 kuoli Ingigerdis, muinoin Pietarin vaimo, levätköön rauhassa"


Tutkijat ovat vuosikymmeniä kiistelleet vuosiluvusta. Edellä mainitun Muinaismuistoyhdistyksen kipsivaloksen perusteella kumpikin vuosiluku on mahdollinen. Hannu Laaksonen pohtii asiaa Turun maakuntamuseon julkaisussa "Turun Latinankieliset Piirtokirjoitukset - Latinska Inskrifter i Åbo". Hänen mukaansa myöhempi vuosi on todennäköisempi. Hautakivelle löytyy vastine mm. Visbyn tuomiokirkosta. Reunakirjoituksia ei Ruotsissa toisaalta käytetty ennen 1300-lukua ja kiven koristelulle löytyy verrokkeja vasta 1200-luvun loppuvuosilta.


Joka tapauksessa kyseessä on Turun seudun vanhin hautakivi, jonka ilmeisesti leskenä kuollut Inkeri sai yli 700 vuotta sitten. Hänen perheensä ei ilmeisesti ollut aivan varaton, koska kivi on tehty luultavasti Gotlannissa.

Luultavasti kivi on ollut alunperin jo kadonneessa Koroisten kirkossa, josta se on siirretty Maarian kirkkoon. Siellä se oli aluksi sakaristossa, josta se vuonna 1819 siirrettiin kirkon kynnyskiveksi (!). Tässä tehtävässä kivi oli aina vuoteen 1893, jolloin se palautettiin arvoiselleen paikalle sakaristoon.

Daniel Juslenius merkitsi aikanaan muistiin kansantarun, jonka mukaan Räntämäessä sijaitsevan Maarian kirkon rakennutti kristityksi kääntynyt ylhäinen nainen Inkeri. Tässä tarussa voi olla pohjalla tieto ikivanhasta hautakivestä.

1 kommentti:

  1. Ingigerd..Ingrid..Inkeri..Hannu Laaksosen Turun latinankielisten piirtokirjoitusten julkaisun perusteella sai nimensä myös tyttäreni (Kaunis I.).

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...