Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

2.4.2007

Pieni löytö

Historiallista Sanomalehtiarkistoa selatessa voi löytää sukututkimukseen apua täysin yllättävästä artikkelista.

Olin jo vuosia sitten merkinnyt Karjalohjan Immolan ratsutilan isännäksi vuonna 1850 Henrik Nilssonin. Hän meni tuolloin naimisiin taloudenhoitaja Engla Wendelinin kanssa, jolla oli kaksi aviotonta lasta kastettujen luettelon mukaan; Josefa (1838) ja August (1840). Kolmisen kuukautta vihkimisen jälkeen syntyi kolmas lapsi, Matilda.

Kun Josefa ja Matilda aikanaan menivät naimisiin, käyttivät he sukunimeä Nilsson.

Sanomalehtiarkistosta löytyy kuitenkin Uusi Suometar -lehden numero 60, joka ilmestyi 13.3.1883. Siinä on itkä artikkeli Suomen Muinaismuisto-yhdistyksen kokouksesta maaliskuun 9. päivä ao. vuotta. Tässä yhteydessä luetellaan yhdistyksen saamia lahjoituksia, joiden joukossa oli seuraava;

"1 hopea- ja 11 waskirahaa, wanhimmat 1600-luvulta ja keskiaikuisen lippaan, sisältönä 3 pergamenttille ja 17 paperille kirjoitettua asiakirjaa vuosilta 1559-1669, joista enimmät koskevat Immolan rusthollia Karjalohjalla."

Lahjoittana on ollut rouva Josefina Nyman, jonka isällä tuo rustholli oli ollut.

Tämä artikkeli antoi siis todistetta sille oletukselle, että jo 12 vuotta ennen Henrikin ja Englan vihkimistä he olisivat saaneet yhteisen lapsen. On mielestäni loogista myös päätellä, että vuonna 1840 syntynyt August oli Henrikin poika.

Josefinan puoliso oli hänen sukulaisensa, Hausjärvellä asunut kruununnimismies Carl Gustaf Nyman. Carl Gustafin isoisä oli Immolan rusthollari, vuonna 1726 syntynyt Axel Nyman. Axel oli samalla Josefinan isoisän isä. Näin ollen Carl Gustaf oli naimisissa serkkunsa tyttären kanssa.

Esipolvista Josefinalla löytyy mm. Lohjan Roution Rautell -sukua ja Karjalohjan Tallaan Tallqvisteja.

Suomen Muinaismuistoyhdistys on edelleen toiminnassa ja täyttää kuluvana vuotena kunnioitettavat 137 vuotta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...