Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

2.4.2007

Mittajärjestelmän uudistaminen

Sanomia Turusta -lehti julkaisi elokuun 12. päivän numerossaan vuonna 1864 kirjoituksen, jonka oli lähettänyt sen komitean sihteeri, joka valmisti Suomen mittajärjestelmän uudistamista;


tekstiä on lyhennetty


"Sittekun Hänen Keisarillinen Majesteettinsa oli Armosta määrännyt komitean valmistamaan ehdotusta Suomenmaan nykyisten pituus-, astia- ja painomittain järjestämisestä meterisäädelmän mukaan, niin on sama komitea täällä ollut ko'olla, siihen kuuluwia walmistustöitä warten......"

Kirjoitus jatkuu pitkään, mutta ideana on ollut saada yleisön palautetta uusista nimityksistä ja niiden sopivuudesta heidän käyttöönsä. Lisäksi komitean sihteeri antaa lyhyen oppikurssin metrijärjestelmän perusteista niille, jotka eivät sitä ennestään tunne.

Oheisen luettelon termit ovat osittain komitean ja osittain yksityisten kansalaisten ehdottamia. Listasta on muuten apua sukututkimuksessakin. Perukirjoja ja vanhoja dokumentteja tutkiessa törmää usein itselle hyvin vieraisiin mittoihin.

Niin, tuo komitean sihteeri? Hän oli "insinööri Lindström maamittaus yli-hallituksesta".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...