Kiskon Kirkonkylän Wikarsin talosta on lähtöisin laaja Wikström -suku. Vuonna 1713 Wikarsilla syntynyt Maria oli naimisissa Haapaniemen Isotuvan lampuodin, Abrahamin kanssa. Tästä avioliitosta oli poika Abraham, joka isänsä jälkeen otti hoitaakseen tilan.
Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Metsolan kylän Sonnin talosta kotoisin ollut Ester. Hänen kuoltuaan Abram ilmeisesti eli jonkin aikaa leskenä, kunnes joulun alla 1795 nai serkkunsa, Walborg Mårtensdotterin.
Abramin äidillä, 1713 syntyneellä Marialla oli veli Mårten. Hän oli isänsä kuoltua perinyt Wikarsin. Hänen ja puoliso Maria Simonsdotterin runsaan lapsikatraan joukosta ei kuitenkaan Kiskon kastettujen luettelosta löydy yhtään Walborgia.
Näin ollen tutkijan on tukeuduttava rippikirjan apuun. Onneksi Digiarkiston erinomainen nettisivu mahdollistaa selailun omalta koneelta. Niinpä Kirkonkylän Wikarsin kohdalta voidaan vuosien 1780-86 rippikirjasta nähdä viereinen sivu. Siitä kadoksissa itseltäni useita vuosia ollut Walborg löytyy perheensä yhteydestä ja syntymäaika 4.4.1749 on selkeästi kirjoitettu.
Vuoden 1782 kohdalla on merkittynä hänen muuttonsa Haapaniemeen, josta hän sitten löytyykin tulevan miehensä kanssa samalta sivulta seuraavana vuonna.
Kyse on ilman muuta samasta henkilöstä, koska seudulla melko harvinainen nimiyhdistelmä ja syntymäaika sekä vuosiluvut täsmäävät.
Syystä tai toisesta serkukset asuivat reilut 10 vuotta samassa pihapiirissä ennen avioitumistaan. Tuohon aikaan naimakaupan vaikuttimena saattoi olla kiintymyksen sijaan käytännöllisyys. Yhteisiä lapsia pariskunnalle ei ainakaan ilmaantunut, toki puolison ikäkin oli jo melko korkea avioliiton solmimisen aikaan.
Haapaniemi Wikström Kisko
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
-
Hopeavero oli merkittävä verouudistus Suomessa ja Ruotsissa vuonna 1571. Sen taustalla olivat Ruotsin valtiopäivien päätös kerätä varoja nii...
-
Voudin- ja läänintilien asiakirjoista löytyy valtava määrä erilaisia kuitteja ja kirjeitä. Tässä esiteltävä on tallennettu Karjalan voutikun...
Itse asiassa Walborgia ei löydy Hiskistä. Sen sijaan alkuperäisistä Kiskon kastettujen luettelosta hänet kyllä löytää!
VastaaPoista