Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

14.7.2007

Erik Wideniuksen muistoruno

Halikon kirkkoherrana oli vuosina 1751-80 Viikerlän talossa, ao. pitäjässä vuonna 1708 syntynyt Erik Widenius. Hän tuli ylioppilaaksi 1729 ja kotiseurakuntansa papin apulaiseksi 1731. Yhdeksää vuotta myöhemmin hänet valittiin vaaleilla Halikon kappalaiseksi ja lopulta 1750 kirkkoherraksi. Rovastin arvon Widenius sai 1777.

Hän oli naimisissa Margareta Limneliuksen kanssa (1714-1777). Heidän poikansa Henrik oli se Turun akatemian kamreeri, jonka tekemästä lahjoituksesta kirjoittelin pari päivää sitten. Heidän tyttärensä Hedvig oli puolestaan naimisissa kapteeni Frasierin kanssa, jonka sukulinnasta olen myös kirjoitellut.

Tällä kertaa otan Erikin ja Margaretan lapsista esiin vuonna 1750 syntyneen Efraimin. Isänsä kuoltua Efraim nimittäin julkaisi 9 säkeistöä käsittäneen, suomenkielisen muistorunon isänsä kunniaksi. Sen nimi oli seuraava;

"Walitus- Wirsi,

Koska

Se eläisäns Korkiast kunnioitettava ja Korkiast oppenut Halikon Seurakunnan Prowasti ja kirkkoherra, Herr Erik Widenius HERrasa poisnukkui sinä 15 päiw. Lokakuusa, ja Hänen Ruuminsa kunnialla Lepokammioonsa saatettiin sinä 19 päiw. Marras-Kuusa, vuonna 1780, Weisattu Hänen nuorimmalda Pojaldans Ephraim Wideniuxelda. Turusa, Prändätty Kuning:sen Acad. Kirjan-Pränttäjän J. C. Frenckellin Lesken tykönä."


Runosta itsestään on tässä pari säkeistöä;

5.

Mutt ystäwän! kuin oletta
Halikon Seurakunnas
Waskion ja Kydön kulmisa
Ja myöskin Sarikunnas,
Pyhäloukas, Laholoukas,
Angelniems, ja wielä
Jokikaustas, Randakaustas,
Jos asut siellä taikk täällä!

6.

Mä tunnen rakkaudenne
Opettajanne kohtan,
Ett moni händä kaipanne
Ja hänen saarnans puhtan,
Joll opetti Ja wirwotti
Sydämet, sielut, mielet,
Sai puhuman ja weisaman
Myös hämmästynet kielet


Efraim Widenius oli vihitty papiksi vuonna 1771 ja 1783 hänestä tuli Dragsfjärdin kappalainen. Siellä hän myös kuoli naimattomana 15 vuotta myöhemmin. Perheen sukutauluja löytyy yllä mainittujen linkkien takaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...