analytics

(Sala)Kapakoitsija Carl Lönnqvist

Matti Mäkelän omakustanne "Karjalohjan Kattelus" kertoo herra Carl Lönnqvististä seuraavaa;

Carl saapui Kattelukseen Karjaalta 29.6.1849. Hän oli 1870-luvulla syytettynä kapakanpidosta. Yhteisessä kuntakokouksessa Karjalohjalla 21.11.1875 keskusteltiin, jos kunta "myöten antaisi vapaatorpparin poika Gustaf Lönnqvistille tilaisuutta harjoittaa maakauppaliikettä Ilmoniemen kylässä. Ajan asiasta väiteltyä, enemmistöllä kumottiin tykkänään mainittu pyyntö, tarkoitettuun paikkaan ilman sitä, että se luultavasti hämmentää jumalanpalvelustakin syystä että se on aivan lähellä kirkkoa mutta myöskin peläten on se turmeleva kasvavaa kansaa koska pikkulasten koulua pidetään samassa huonerivissä, jotka huoneet sanottu koulu puolinaisesti omistaakin."

Kokouksessa siis kyseinen pyyntö hylättiin. Muihin kyliin hän olisi kyllä saanut asianomaisen luvan. Keväällä 1876 lupa kuitenkin myönnettiin ja Lönnqvist aloitti kauppapuodin pidon kolme viikkoa ennen joulua 1876. Muutti kotoaan Ilmoniemen Pussin viljelijäksi 3.5.1877 ja sieltä 1880 Pukkilaan avioiduttuaan.

Oli yritteliäs ja monitoiminen mies. Sakotettiin luvattomasta konjakin myynnistä. Oli aktiivisesti mukana kunnan eri toimissa. Osti Katteluksen 4.10.1883 Katteluksessa päivätyllä kauppakirjalla, jossa tilan haltuunottopäiväksi määrättiin 1.11.1883. Perkasi Myllyojaa peltojen kuivattamiseksi ja joutui käräjöimään vanhasta Myllylammen laskusta pitkälahtelaisten kanssa.

Muutti Helsinkiin 22.8.1904 ja Kattelus oli aluksi vuokralla 20.10.1903 tehdyllä vuokrasopimuksella serkullaan Johan Arvid Kullbergilla. Otti Helsingissä 12.5.1906 koko perheelle nimen Laiho. Esiintyi Helsingissä kirkonkirjoissa aluksi työmiehenä, sitten talonomistajana. Toimi ainakin antiikkikauppiaana.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus