Itsenäisyyspäivämme kunniaksi otamme selvää, kuka oli se tyttönen, joka syntyi tasan 200 vuotta sitten Pusulan kirkonkylässä, lukkari Paleniuksen talossa.
Samana päivänä kastettu lapsi sai nimen Helena ja Pusulan kastettujen luettelon mukaan hänen äitinsä oli piika Lena Stina Solenius. Pikku-Helena on merkitty aviottomaksi, joten hänen oikean isänsä henkilöllisyys ei selviä. Äiti Lena Stina oli pitäjän muuttaneiden luettelon mukaan tullut vain päivää aikaisemmin "Vasarlan Hammarlandista". Tämä Ahvenanmaalle viittaava lähtöpaikka on kuitenkin paljon lähempänä Pusulaa. Lohjan puolella on kylä nimeltä Vasarla ja siellä oli aikoinaan Hammarlundin talo. Kurkistus Pusulan poismuuttaneisiin vuodelta 1809 vahvistaa identifioinnin; "nuori rouva" Solenius muutti tuolloin Seppälän Pietiltä nimenomaan Hammarlundiin. Lohjan tuon ajan rippikirjoista Lena Stina löytääkin tuon muilta osin itselleni tuntemattomaksi jääneen talon asujaimistosta.
Lukkari Paleniuksen luota Lena Stina siirtyi Helenan kera uudelleen Seppälän Pietille ja sieltä edelleen Varsinais-Suomen Rymättylään heinäkuussa 1812. Tässä vaiheessa on rippikirjojen perusteella tiedossa Lena Stinan syntymäaikana päivämäärä 3.3.1784. Paikkakunnaksi on Lohjan kirjoissa merkitty Rymättylä.
Seuraavaksi 6.12.1810 syntyneen Helenan myöhempiä vaiheita ja ehkä äidin syntyperääkin täytyy etsiä Rymättylän sisäänmuuttaneista. Onneksi nämä löytyvät Arkistolaitoksen nettisivuilta ja lyhyen selaamisen jälkeen Lena Stinan ja Helenan voi huomata asettuneen Viljaisten kylään. Samalla äidin syntymäpitäjäksi ilmoitetaan Taivassalo. Taivassalon kastettujen luetteloiden perusteella Lena Stinan vanhemmat olivat urkuri Johan Solinius ja hänen kanssaan lokakuussa 1781 vihitty Ulrika Lundan, joka oli kotoisin Mietoisista. Taivassalossa vaikutti samaan aikaan myös Johan veli, Herman, joka oli pitäjän lukkarina. Veljesten isoisä ja täten pikku-Helenan äidinisän isänisä oli Raision kappalainen Johan Solinius, joka oli syntynyt vuoden 1682 paikkeilla.
Entäs sitten pienen Helenan myöhemmät vaiheet? HisKin avulla pikainen etsintä nimellä Helena Solenius kertoo Nauvossa 11.11.1847 tapahtuneesta vihkimisestä. Tuolloin nuori rouva Helena Solenius menee naimisiin rusthollarinpoika Fredrik Wilhelm Matssonin kanssa. Onneksi Nauvon rippikirjat on kuvattu Digiarkistoon, joten tarkempi selvitystyö ei jää kesken. Vuosien 1843-49 rippikirjan sivulta 301 löytyy "Prestgården", jossa asuvat laivuri Fredrik Wilhem Mattson (s. 15.4.1808 Nauvossa) ja hänen vaimonsa Helena Solenius (s. 6.12.1810 Nauvossa) sekä perheen esikoislapsi Wilhelmina (s. 6.8.1848). Kuten huomataan, on Helenan syntymäpaikka täysin väärä, mutta monien muuttojen jälkeen tämä ei liene kovinkaan ihmeellinen virhe paikalliselta kirkonmieheltä.
Seuraavina vuosina Fredrik Wilhelm ja Helena saivat vielä ainakin kaksi lasta, poika Carl Emilin ja tytär Helena Amandan.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Kuopionniemellä sijainneen Tavinsalmen kirkon ensimmäiseksi kirkkoherraksi tuli Aeschillus Matthiae eli suomalaisittain Esko Matinpoika.Itse...
-
Historian kuvakokoelma M. L. Carstensin kokoelma Museovirasto Suomen ensimmäinen Säästöpankki perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten, tarkem...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti