Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

21.12.2010

Rasismin juurilla tai jotain sinne päin

Suomessa ja miksei muissakin Euroopan maissa ilmenevän rasismin syyt ovat syvällä historiassa. Tämän voi todeta vaikka selaamalla vuonna 1882 ilmestynyttä "Kansan Ystävä" -sanomalehteä. Heinäkuun ensimmäisen päivän numerossaan se katsoi asiakseen valistaa lukijakuntaansa maapallomme viiden eri päärodun eroavaisuuksista. Unohdamme tällä kertaa "malaijit", "mongolit" ja "ameriikalaiset" ja keskitymme "kaukaasialaisiin" ja "afrikalaisiin". Tämä jako ei tietenkään vastaa enää nykyajan käsityksiä, mutta tuohon aikaan se oli yleisesti hyväksytty.Kaukaasialaisista Kansan Ystävä totesi seuraavaa;

"Ensimmäiseen ja avarimpaan pääheimoon, jota on nimitetty kaukaasialaiseksi, syystä että luultiin voitavan todistaa Mustanmeren ja Kaspianmeren välistä vuoristoa tämän heimon alkuperäiseksi olopaikaksi, kuuluvat ne kansat, joilla on valkea iho, pyöreä pääkallki ja otsa, pitkänpuoleinen muoto ilman ulostuvia poskiluita tahi leukapieliä, pyöreät, isot, aukeat silmät ja kohonenä, vankka parrankasvu ja solakka, väkevä sekä usein pitkä vartalo.

Ne ovat kauniimmat ja sivistyneimmät kaikista. Kylmemmissä maissa on niilä valkea iho, vaalea tukka ja siniset silmät; vaan kuta lämpöisemmillä seuduilla ne asuvat, tulee iho tummemmaksi, niin että se vihdoin muuttuu aivan ruskeankeltaiseksi ja silloin on myöskin tukka musta ja kähertynyt ja silmät ruskeat.

Myöskin henkisessä suhteessa ovat ne muita ihmisluokkia etevämmät. Tämä pääheimo on sen ohessa enin levinnyt maan päällä...jne jne jne
"


Tätä ylevää julistusta voi sitten verrata eteläisempien maiden asukkaiden luonnehdintaan;

"Neljännen pääheimon voi helposti eroittaa ylempänä selitetyistä. Tähän kuuluvat ihmiset ovat kokonaan mustia, niin että ainoasti silmät ja hampaat ovat valkoiset ja huulet ruskeanpunaiset sekä hyvin paksut. Koetellessa tuntuu heidän ihonsa lihavalta ja lauhkealta kuin samettikangas. Heidän tukkansa on lyhyt ja kähärässä aivan kuin pikimusta Espanjan villa.

Pääkallo omituisesti muodostettu; leukapielet hyvin ulostuvat; nenä paksu ja litteä. Niitä kutsutaan yhteisellä nimellä neekereiksi.
"

Näiden herkkien kuvauksien jälkeen on toimittaja tehnyt yhteenvedon, joka antaa meille seuraavat toteamukset;

"...ovat kuitenkin kaikki yhtä sukua, jonka tähden ei yksi kansanheimo ole oikeutettu vainoamaan ja rasittamaan toista. Ne eroavaisuudet, jotka niiden välillä huomataan, riippuvat tosin suureksi osaksi eri ilma-alasta; vaan ei siitä kaikkia voi selittää. Ennemmin voisi olettaa että eri taipumukset, tavat ja elämän suhteet ovat jättäneet häviämättömiä jälkiä niiden sivistykseen ja ulkomuotoon".

1 kommentti:

  1. Hei, jotenkin vaan jenkeissä valkoihoiset tai sen tyyliset ihmiset ovat kaukaasialaisia. Tämä on ihan uskomaton! Toisaalta kun siellä esim. tehdää seksileffaa niin sen inter-racial, jos siinä on kahden eri rodun edustajia tai siis ei edes mitään puhtaita (kuka nyt on puhdas?).

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...