analytics

Eräs Hartzellien hautakivi Raisiosta

Aivan liian kesäisellä vaatetuksella tehdyllä Raision kirkkomaan kierroksella tuli jo kolmannen kerran katsastettua tätä vilkkaiden liikenneväylien muodostamaan kolmioon jäänyttä hautausmaata. Päätettyäni jo lähteä pois, satuin vilkaisemaan olkani yli ja huomasin samalla tutun nimen kirkon pääoven lähellä olleessa haudassa.

Siihen oli haudattu pariskunta Kustaa Hartzell (6.4.1862-7.3.1944) ja Edla Sofia (4.6.1867-30.6.1954). Koska tähän mennessä kaikki Hartzell-sukuiset ovat olleet Kiskon Klockarsin eli Lukkarin talon rusthollarina vuonna 1739 kuolleen Zachariaksen jälkeläisiä, oli oletettavaa, että myös Kustaa kuului heihin. Onneksi Digitaalisessa arkistossa ovat Raision kastettujen luettelot aina vuoteen 1871.

Sieltä selvisi helposti, että Kustaa todellakin oli syntynyt 6.4 1862 Raisiossa, Paavolan talossa. Hän oli avioton lapsi, jonka äiti oli piika Agnetha Vilhelmiina Hartzell. Agnetha oli syntynyt Länsi-Uudenmaan Pusulan pitäjän Hattulan kylän Nikkarilla ja tullut Raisioon vanhempiensa mukana pikkutyttönä. Isä Zacharias (huomaa nimen kulkeutuminen suvussa) oli puolestaan syntynyt em. Klockarsin talossa 1791 ja asunut vaimonsa Hedda Stinan kanssa ennen Raisiota ja Pusulaa mm. Somerolla. Raisiossa kotipaikaksi tuli Nuorikkalan kylä. Agnethan sisaruksia olivat Gustaf, Maja Stina ja Greta Lisa.

Kustaa ansaitsi elantonsa leipurina toimien myös kunnallispolitiikassa. Vuoden 1908 keväältä löytyy sanomalehdistä maininta hänen valitsemisestaan siihen lautakuntaa, jonka tehtävänä oli antaa lausunto uudesta kunnallisasetuksesta. Reilut kymmenen vuotta aikaisemmin, heinäkuussa 1896 raportoitiin Raision Kuloisten kylässä tapahtuneesta tulipalosta. Eräs pikkupoika oli nähnyt kuinka pajuvitsoja kuumennettiin työstämistä varten. Hän oli halunnut itsekin kokeilla samaa ja paikaksi osui Hartzellin omistaman ulkorakennuksen edusta. Ikävä kyllä nuori kokeilijamme menetti tilanteen hallinnan ja tuli levisi nopeasti tuhoten rakennuksen kokonaan. Onneksi pojalle ei käynyt mitenkään ja Hartzellinkin oli palovakuuttanut tämän tallin, navetan ja vajan sisältäneen kiinteistön 200 markasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus