Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

4.11.2011

Episodi vankilasta

Turun lääninvankilassa sattui kuolemaan johtanut puukotus syyskuisena torstaipäivänä vuonna 1901. Vanginvartija Emil Helenius ja vanki Frans Grönroos menivät kello kuuden maissa illan suussa vankikoppiin, jossa istui August Albin Björklund. Raunistulan kylässä, silloisessa Maarian pitäjässä asunut, parikymppinen Björklund oli tuomittu yhden vuoden kuritushuonerangaistukseen toiskertaisesta varkaudesta.

Kun Helenius ja Grönroos astuivat koppiin, hyökkäsi Björklund täysin yllättäen heidän kimppuunsa lyöden veitsellä ison haavan viimeksi mainitun kylkeen ja vasempaan käsivarteen. Tämän jälkeen nuorukainen iski Heleniuksen rintaan, sydämen tienoille, ammottavan haavan. Helenius yritti paeta ikkunalaudalle, mutta Björklund onnistui katkaisemaan veitsellään tämän pikkusormen lähes poikki. Hetkistä myöhemmin oli vanginvartijamme hengetön. Tässä vaiheessa muut vartijat olivat ehtineet paikalle metelöinnin takia. Yksi heistä löi käteen sattuneella hammaspuulla Björklundia päähän. Kuitenkin ennen kuin Björklund onnistuttiin tekemään vaarattomaksi, ehti hän lyödä vanginvartija Oskar Halinille haavan rinnan yläosaan. Tämä ei onneksi ollut tappava osuma ja Grönrooskin toipui myös saamistaan vammoista. Loppujen lopuksi siivoja Mannsten kiersi veitsen puukottajan kädestä, mutta pieniä haavaumia tuli yhden jos toisenkin vartaloon. Björklund teki koko ajan vasta rintaa ja vielä rautoihin laitettuna hän uhkasi "näyttävänsä". Halin toimitettiin sairaalaan hoidettavaksi. Tämä väkivaltainen, kuolemaan johtanut episodi oli laajuudessaan miesmuistiin ensimmäinen Turun vankiloissa.


August Albin Björklundia kuvailtiin "lyhyenlännäksi, synkkämieliseksi ja vähäpuheiseksi mieheksi". Suoritetussa tutkimuksessa häntä ei pidetty mielenvikaisena ja syytetty itse sanoi puukottaneensa, koska muut olivat virnistäneet. Tapahtuman pyörteissä olleet todistavat ettei teolle ollut minkäälaista syytä. Hänet oli vangittu ensimmäisen kerran marraskuussa 1899, kun hän oli muutamien muiden nuorten kanssa murtautuneet Vartiovuorenpuistossa olleeseen ravintolaan anastaen sieltä suuren määrän pöytähopeita ja vastaavia.

Hän oli syntynyt Vehmaalla helmikuun 21. päivä vuonna 1881, mutta tullut perheensä mukana Raunistulaan lapsena. Ensimmäisen kerran August Albin pujahtaa aikakirjoihin jo heinäkuussa 1886. Hän oli tiistaisena kesäpäivänä kiivennyt erään portin päälle Raunistulassa ja sen äkisti kaatuessa taittanut jalkansa sairaalareissun veroisesti. Näihin aikoihin hän oli jo varmaan tutustunut tulevan "Vartiovuorenpuiston varasliiton" jäseniin, joita olivat työmiehenpojat Frans Andersson ja Johan Matsson, ajurinpoika Johan Virtanen sekä muurarinpoika Karl Evert Karlsson August Albinin lisäksi. Tämän joukon poliisi saalisti vuoden 1899 lopulla em. rikoksesta syytettynä. Iältään nuoret olivat 15-23 -vuotiaita.


Vartija Anton Emil Helenius oli ollut pari vuotta naimisissa ja jätti jälkeensä surevan Maria-vaimonsa sekä pienen pojan. Helenius oli tullut ulkovartijaksi kuritushuoneeseen kesällä 1896 ja edelleen lääninvankilaan tammikuussa 1898. Hänen kerrottiin olleen tunnollisen sekä aina täsmällisen miehen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...