Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

15.11.2012

Filosofian professorin small talk

Filosofian professori Karl Gabriel Thiodolf Rein, tuttavallisemmin Th. Rein jatkoi työssään edeltäjänsä J. V. Snellmanin jalanjäljissä. Hän työskenteli venäläistämistä vastaan yliopiston hallinnassa toimien mm. rehtorina, kanslerina, valtiopäiväedustajana ja poliitikkona professorin vakanssin lisäksi.

Karl Gabriel Thiodolfin (s. 1838 - k. 1919) vanhemmat olivat professori, kanslianeuvos Gabriel Rein ja vaimonsa Sedig Edla Ekbom. Hän syntyi Helsingissä, missä myös teki koko uransa. Reinin puoliso oli Hedvig Maria Florin, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 1864. Rouva Florin kuoli 1907.


Professorin ajatukset liitelivät yleensä filosofisissa kysymyksissä, joten arkielämän pikku ongelmissa hän oli melkoisen avuton. Reinin parikymmentä vuotta nuorempi Danielson-Kalmari oli mennyt naimisiin muuttaen omaan kotiin nuorikkonsa kanssa. Kävipä kerran niin, että Rein päätti lähteä kyläilemään tuttavansa luona. Danielson-Kalmari ei ollut itse kotona, mutta vaimo Jenny Heurlin kylläkin. Tämä joutui sitten ottamaan korkea-arvoisen vieraan vastaan. Professori Rein tunsi itsensä tukalaksi eikä tiennyt, miten aloittaisi keskustelun nuoren rouvan kanssa.

Hän hieroi käsiään yhteen katsellen samalla ympärilleen. Viimein Rein uskalsi kysyä jotain;

"Ovatko nämä herrasväen omia huonekaluja?"

Kun tämä puheenaihe ei osoittautunut oikein hedelmälliseksi, kiinnitti professorimme huomionsa siihen ainoaan tauluun, joka vastahankittuna oli seinälle ripustettu;

"Hm, hm, herrasväellä on mielenkiintoinen taulukokoelma!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...