Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

12.11.2012

Tuokiokuva Yrjö August Wallinista

Walistuksen lasten lehti : Suomen lapsille ratoksi
26.10.1911
Suomen ehkä kuuluisin tutkimusmatkailija on ollut dosentti Yrjö August Wallin, Ahvenanmaan Sundissa vuonna 1811 syntynyt kamarineuvos Israel W:n ja Johanna Ahrenbergin poika. Hän kävi Turun katedraalikoulua vuosina 1822-1826 päästen ylioppilaaksi Helsingissä 1820. Väitöskirjansa hän julkisti kesällä 1839 tehden sen jälkeen lukuisia tutkimusmatkoja Lähi-itään. Välillä hän opiskeli Pietarin Itämaisessa Instituutissa. Yrjö August Wallin menehtyi naimattomana ja lapsettomana syksyllä 1852. Hän jätti jälkeensä runsaasti tarinoita ja kaskuja, joista yksi tapahtui perintöruhtinas Aleksanterin käydessä Suomessa 1842. Myöhemmin tästä ruhtinaasta tuli tsaari Aleksanteri II.

Perintöruhtinaan kunniaksi järjestetyissä juhlissa joutui Wallin esitellyksi korkea-arvoiselle vieraalle. Juhlallisuudet vaivasivat suuresti vaatimatonta matkailijaa. Niinpä hän ei kertoman mukaan saanut tilaisuudesta vihdoin pois päästessään pitkään aikaa yhtään sanaa suustaan. Lopulta Yrjö August totesi tovereilleen:

"Ei, hänen sijassaan en totisesti tahtoisi olla! Joka askeleella toisten silmätikkuna ja kenraalien ja seurueen saattamana. Siitä kiitän, että saan olla oma herrani. Nyt lähdemme uimaan!"

Pian Wallin karistikin päältään hännystakin ja asteli perin tyytyväisenä Punavuoren kallioita kohti pukeutuneena kauhtanaan, jonka oli heittänyt alusvaatteidensä ylle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...