Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

14.1.2013

Itsellisvaimo Högman

Suku Forumilla kyseltiin viime vuoden syksyllä kiskolaisen pitäjänräätäli Gustav Högmanin perään. Asia ei tuolloin ratkennut sen kummemmin, sillä rippikirjoihin merkitty syntymäaika 1725 ei ole toistaiseksi johtanut tarkempiin tietoihin hänen vanhemmistaan. Puolisokseen tämä räätäli sai Hongiston rusthollista kotoisin olleen Brita Arvidsdotter Hammarin. Vuosien 1758 ja 1779 välillä perheeseen syntyi yhteensä kymmenen lasta, joista yksi oli helmikuussa 1772 kastettu Gabriel.

Hänestä tuli aikuisiällä Hongiston hauskasti nimetyn Lahnapajan torppari. Puolisokseen Gabriel otti Stina Hultin, jonka isä Erik oli ollut rakuuna ja asunut Toijan Mellerillä. Gabriel Högmanin ja Stina Hultin esikoinen syntyi Mellerin mökissä, mutta kuusi muuta pienokaista Lahnapajassa.

Yksi näistä lapsista oli Christina, jonka syntymäpäiväksi Kiskon kastettujen luetteloissa kerrotaan 19.3.1806 Hongistossa. Aikuisena Christina kierteli pitkin ja poikin kotiseutuaan ollen piikana mm. Marttilan puustellissa Hirsijärven rannalla, sitten Toijan Mellerillä ja Maunulla. Christinan myöhempiä vaiheita en ole seurannut, mutta maaliskuussa 1875 Sanomia Turusta lehdessä ilmestyi hänen sukulaisensa, vaskiseppä August Wilhelm Högman allekirjoittama kuulutus;

"Itsellisvaimo Kristina Kaaprielintytär Högman-vainajan jälkeen, syntynyt Hongiston kylässä Kiskon pitäjää sekä kuollessaan hengillekirjoitettu Lapparlan kylässä Perniön pitäjää, toimitetaan kalunkirjoitus maanantaina 12. p. huhtikuuta 1875 klo 10 epp allekirjoittaneen luona, asuva Asteljoen rusthollissa viimesanotussa pitäjässä; joka vainajan perillisille, joiden asuinpaikat ovat tuntemattomat, tämän kautta ilmoitetaan".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...