Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

28.1.2013

Kummallinen kivitaulu

Kuva T. Kulmala
Ystäväni T. Kulmala toimitti minulle oheisen valokuvan. Siinä komeilee venäjänkielinen kivitaulu, joka sijaitsee Airiston matkailukeskuksen rakennuksen seinässä, merenpuoleisen terassiportaikon alapäässä.


Onko blogini lukijoilla tietoa, minkä takia tämä ilmeinen muistotaulu on kyseiseen seinään muurattu?

Klikkaamalla kuvaa saat sen avautumaan suurikokoisena.

7 kommenttia:

 1. Yläreunasta ymmärsin "muistomerkin vuodelta 1916" ja maininnan miehistöstä ja päällystöstä... Olisiko maailmansodassa uponneen laivan muistoksi tai ainakin jotain mereen liittyvää, saaristossa kun ollaan? Kaiketi matkailukeskuksessa tietävät? :-)

  VastaaPoista
 2. Saisko paremman kuvan niin voisi kääntää ton. Ekalla rivillä lukee rakennettu 1916, sitten meneekin arvailuksi kun ei näe kaikkia kirjaimia.

  VastaaPoista
 3. Tämän parempaa kuvaa ei ole ainakaan minulla. Kuvankäsittelyohjelmalla tekstiä voisi ehkä saada paremmin näkyviin.

  VastaaPoista
 4. mitä kivessä lukee:
  СООРУЖЕНЬ ВЬ 1916го IV
  ПО ПРИКАЗАНТО НАЧАЛЬНИКА
  АБО ОЛАНДСКОИ ШХЕРНОИ ПОЗИШИ

  kääntäjän ehdottama:
  СООРУЖЕН В 1916 го IV
  ПО ПРИКАЗАНИЮ НАЧАЛЬНИКА
  АБО АЛАНДСКОЙ

  joka on suomeksi kääntäjällä
  käännettynä:
  Rakennettu vuonna 1916 IV
  Määräyksestä CHIEF
  ABO Ahvenanmaa

  sitten ei saa selvää kun jotain tiettyjä kirjaimia vaan.
  Ivanov lukee tossa ainoa sana mistä saa hiukan edes selvää.

  VastaaPoista
 5. Hei,
  Начальник Або-Оландской шхерной позиции on suomeksi käännettynä Turku-Ahvenanmaan saaristoasemalinjan päällikkö. Kyseisestä saaristoasemasta löytyy lisätietoa esim. http://www.ts.fi/teemat/sunnuntai/1074211365/Rannikon+linnakkeilta+loytyy+tuhansia+tarinoita. Sotatoimista Itämerellä löytyy lisätietoja opuksesta Mirko Harjula: Itämeri 1914-1921, jota voi lukea netissä.

  Tosin epäselväksi jää onko kivi uponneen aluksen muistoksi tai jonkun muun syyn takia pystytetty.

  Terveisin,
  Kimmo

  VastaaPoista
 6. http://venenetti.fi/satamat/saaristomeri/korppoo-airisto/738-airisto/airisto-stormalo#otsikko: "Airiston rannassa on myös luonnonlähde, joka on pulputtanut paikalla vuosisatoja. Lähteen takia Stormälön lahti on ollut tunnettu ankkuripaikka jo ammoisista ajoista ja tiedetään, että Ruotsin laivastolla oli tapana täydentää juomavarastojaan Airistolla. Kun venäläiset alkoivat rakentaa Pietari Suuren merilinnoitusketjua, tuli lähteestä tärkeä myös itäisille merenkulkijoille. Linnoitustyötä johti kontra-amiraali Richter. Koska Airisto oli Venäjän laivaston vakinainen satamapaikka, nousi lähteen rannalle Richterin käskystä komea muistopaasi, joka varustettiin venäjänkielisellä tekstillä. Alunperin tämä muistomerkki pystytettiin aivan lähteen reunalle, mutta nykyisin se on upotettu ja muurattu ravintolarakennuksen kivijalkaan."
  Kimmo

  VastaaPoista
 7. "Rakennettu vuonna 1916 Turun ja Ahvenanmaan saaristoaseman päällikön, kontra-amiraali Richterin määräyksestä, (epäselvää) ilmeisesti rakennusupseeri Ivanov, osakeyhtiö (epäselvä sana) insinööri (sukunimi, alkaa L:llä)"

  Taulu kertoo siis vain sen, kuka on rakennuttaja, rakennustöiden johtaja ja urakoitsija

  Kiitos kirjani puffaamisesta, terv. Mirko Harjula

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...