16.1.2013

Murha Isosorvaston mökissä

Kosken kappeliseurakunnan haudattujen luettelossa mainitaan vuoden 1869 toukokuussa kaksi murhattua henkilöä; Isosorvaston Hiirimäen torppari Matti Joonaksepoika sekä hänen vaimonsa Justiina Juhontytär. He olivat iäkkäitä, sillä Matti oli syntynyt Vähäsorvaston Mikkolan talossa elokuussa 1788 ja Justiina Isosorvaston Ylimattilassa elokuussa 1797. Aikanaan, joskus 1820-luvulla Matti ja Justiina olivat olleet Isosorvaston Yliseppälän isäntäpari. Mitä oli siis tapahtunut, että näin vanha torpparipariskunta kokin karun kohtalon?

Sanomia Turusta -lehti kesäkuulta 1869 tietää kertoa "kauheasta murhasta", joka tapahtui Hiirimäen torpassa toukokuussa. Yhdeksännen päivänä tuota kuuta oli tuntematon mies tullut torppaan pyytäen yösijaa. Tämä hänelle oli myös annettu ja illan tullen tuntematon, isäntäpari, renki sekä eräs pikkupoika painuivat pitkälleen.

Muutaman hetken päästä oli vieras mies noussut pediltään ottaen kirveen käteensä. Samalla hän oli sanonut; "antakaat rahanne". Justiina oli tietysti pelästynyt ja huutanut renki-Heikkiä auttamaan. Tämä makasi eri kamarissa, mutta riensi heti paikalle huudon kuullessaan. Pikku poika oli tässä välissä päässyt ulos, mutta muukalainen ehti tehdä hirmutyönsä. Hän nimittäin oli lyönyt torppari-Mattia kirveellä hartioihin ja vaimoonkin oli osunut kymmenkunta haavaa. Muukalainen oli ehtinyt pakoon ennen kuin renki pääsi häneen käsiksi.

Molemmat vanhukset menehtyivät vakaviin vammoihinsa muutaman päivän sisään. Pariskuntaa kuvailtiin rehelliseksi ja kunnialliseksi. Onneksi tappaja saatiin jo seuraavana päivänä kiinni ja kuljetettiin Turun linnan vankilaan odottamaan "ansaittua palkkaansa". Tämä rikollinen oli Johan Viktor Malmström Humppilan kappeliseurakunnasta.  Tarkemmassa tutkinnassa ja kuulustelussa selvisi, että muiden nukkuessa Malmström oli yrittänyt murtaa auki torpassa ollut kirstua. Matti Joonaksenpoika olikin yllättänyt miehen, jolloin Malmström löi tät kirveellä kohtalokkain seurauksin. Samalla tappovälineen tielle joutui sitten myös Justiina.

1 kommentti:

  1. Tervehdys. Tutkin juurijuttuja Koski Tl Iso Sorvastolla 1700 luvun alussa. Seppälän talo kiinnostaa, mutten löydä tietoa. Sotilas Thomas Grelsson Tetting s.1703 St. Sorvasto. Isä Grels Mattsson, veli Jacob Grelsson, myöh Huina. Jacob näyttää avioituneen leskeksi jäätyään Seppälän pojan puolet nuoremman lesken Anna Johansdr kanssa. Epäilen, että Jacobilla juuret Seppälässä. Osaatko auttaa?

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...