Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

13.2.2014

Johan Ahlströmin perhe

Sukunimi Ahlström herättänee meissä monissa mielikuvan suurteollisuudesta ja pörssikaupoista. Samaa sukunimeä ovat käyttäneet monet muutkin perheet, joilla ei ole mitään tekemistä Merikarvialla syntyneet Antti Ahlströmin suvun kanssa.

Eräs näistä muonamies Johan Ahlström, joka asui perheineen Nummen Järvenpään kylän Uotilan talon mailla, Peltolan torpassa. Hän oli syntynyt syyskuussa 1826 Nummen kylässä, jossa hänen isänsä Samuel oli tuohon aikaan muonatorpparina.

Marraskuussa 1848 Johan vei vihille Sierlan Pakkalan piian, Eva Lena Wahlström. Eva Lena oli torpparin tytär Someron Suojoen kylästä. Nummella pariskunta asui ensin Sierlan Ali-Vilkillä, jossa Johan työskenteli renkinä. Viimeistään vuoden 1852 alussa he muuttivat em. Peltolan torppaan. Vuosien 1849-1865 välillä he saivat yhteensä yhdeksän lasta.


Toukokuussa 1868 alkoi Johanin elämässä tapahtua jotain vähemmän hauskaa, sillä kuudentenatoista päivänä mainittua kuuta hän heittäytyi Järvenpään kylän läpi virtaavaan Somerjokeen. Häntä jäivät kaipaamaan leskivaimo ja seitsemän lasta. Eva Lena Wahlströmille tilanne oli mitä huolestuttavin, mutta onneksi pitäjäläiset eivät jättäneet perhettä pulaan. Nummen kirkonkokous pidettiin toukokuun 24. päivänä ja sen pääasiallisena aiheena oli Johan Ahlströmin jälkeensä jättämien lasten sekä lesken elatus.

Asiasta keskusteltiin "sinne tänne", kuten alkuperäisessä pöytäkirjassa todetaan ja lopulta päätettiin antaa perheelle avustusta vaivaisten rahastosta. Summaksi määrättiin leski Eva Lenalle ja kolmelle nuorimmalle lapselle kuusi markkaa joka viikosta Uotilan rusthollin omistajalle, Juha Alfred Landenille niin kauan kuin leski on sairas. Jatkoavustusten käsittely lykättiin kesäkuussa pidettävälle vaivaisten kokoukselle.

Toukokuinen kokous päättyi vielä lopuksi antamaan vaivaisten rahastosta apua entiselle muonamiehelle, Adam Helanderille Vivolan kylästä kaksi markkaa ja kraatarin leski Gustava Söderholmille Heimolasta samoin kaksi markkaa, koska hänelle oli lapsikin elätettävänään.

Johan Ahlströmin ja Eva Lena Wahlströmin lapset hajaantuivat vähitellen maailmalle, tytär Erika Karolina aina Pietariin saakka vain 10 vuoden iässä heti isänsä kuoleman jälkeen. Eva Lena jäi asumaan Uotilan rustholliin menehtyi vasta helmikuussa 1899. Hän ehti olla leskenä yli 30 vuotta eikä siis avioitunut koskaan uudelleen.

5 kommenttia:

 1. Onko minulla lukihäiriö? Mielestäni Ahlströmit asuivat Pullolan torpassa, eikä Peltolassa.

  http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7716943

  VastaaPoista
 2. ei ole lukihäiriötä, vaan tekstini on epätarkka - perhe asui molemmissa torpissa - tietysti eri aikaan :)

  http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15609&pnum=91

  VastaaPoista
 3. Johanin kuollessa Eva Lena odotti kymmenettä lastaan, joka syntyi 31.07.1868 kuolleena.

  http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=7650418

  VastaaPoista
 4. Ei Uotilassa ollut Peltola-nimistä torppaa. SSHY:n hakemistossa mainitaan kerran Peltola, mutta se taitaa johtua lukihäiriöstä. Silloin Pullolassa vaihtui torppari ja yliviivattu torpan nimi on luettu Peltolaksi.

  http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15609&pnum=91

  VastaaPoista
 5. Erika Karolina Ahlström vihittiin avioliittoon Pietarissa 25.11.1884 isomummoni äidin pikkuserkun Frans Adolf Heleniuksen kanssa .

  http://www.geni.com/people/Erika-Karolina-Ahlstr%C3%B6m/6000000029550471349


  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...