Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

10.2.2014

Torholan isännän sukuperän jäljillä

Lohjan Torholan talo, Suomen Maatilat, I osa
Lohjan Torholan yksinäistalon isännäksi vuonna 1808 tulleen Johan Michelsson Enqvistin sukuperä oli minulle arvoitus vuosikausia. Mistään päin ei tuntunut löytyvän sopivaa Johania Anna Bomanin ja tämän kuoltua Hedvig Olinin aviomieheksi. Lohjan rippikirjoista kyllä näki, että Johan oli tullut Torholaan mitä ilmeisemmin Karjalohjalta. Rippikirjoihin jatkuvasti merkitty tarkka syntymäaika, 10.1.1780 aiheutti kuitenkin harmaita hiuksia. Tuolla päivämäärällä ei yksinkertaisesti ollut syntynyt yhtään Torholan isännäksi kelpaavaa.

Jälleen kerran päätin hyödyntää Suku Forumin aina yhtä avuliaita käyttäjiä. Itse forumilla sain yhden hyvän ehdotuksen, joka osoittautui vesiperäksi. Mutta sitten sain yksityispostia henkilöltä, joka esittäytyi vain etunimellään.

Hänellä oli tieto, joka osoittautui oikeasti. Johan Michelsson Enqvist oli kotoisin Sammatin (Karjalohjan kappeliseurakunta tuohon aikaan) Haarjärven kylän Katavan talosta, jossa hänen isänsä Michel Matsson oli lampuoti. Äidin nimi oli Maria Matsdotter. Minkä takia en sitten ollut huomannut häntä kastettujen luetteloista?

Syynä on se, että ilmeisesti muuton yhteydessä on Johanille kirjattu hänen nuoremman veljensä Nilsin syntymäaika. Johan olikin syntynyt jo 24.2.1779 ja velipoika Nils sitten vuonna 1780. Perheessä oli yhteensä 10 lasta, joista em. Nils oli syntynyt kaksosena veljensä Michelin kanssa. Jotta asia ei olisi liian helppo, oli myös näiden kaksosten syntymäaika vääristynyt ajan mittaan. Sammatin kastettujen luettelossa kaksospoikien syntymäpäivä on 19.11.1780, sen sijaan jatkossa rippikirja antaa tuon Johanille aikanaan "lahjoitetun" päivämään 10.1.1780.

Nilsistä tuli 1820-luvun alussa Suomusjärven Häntälän kylän Kesän talollinen. Hänen vaimonsa Greta oli syntynyt Nummen Sierlan Peltolassa ja oli Kesän edellisen isännän leski. Nils kuoli vasta joulukuussa 1872, kunnioitettavassa 92 vuoden iässä. Kaksoisveli Michel sen sijaan menehtyi jo tammikuussa 1781, vain muutaman viikon ikäisenä.


Johan otti käyttöön nimen Enqvist Lohjalle tultuaan, mutta tämän sukunimen taustaa en ole onnistunut selvittämään. Ainakaan Johanin lähisuvussa en ole sitä huomannut käytettävän, mutta ehkä asia selviää ajan kanssa. Tällä kertaa selvisi sukuperän lisäksi myös se hauska asia, että Johan Enqvist on kaukainen sukulaiseni. Yhdistävänä tekijänä välillämme on Suomusjärven Arpalahden rusthollari Gudmund Bertilsson (1628-1701) ja hänen vaimonsa Anna (1647-1726).

2 kommenttia:

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...