Kun omat taidot loppuvat, on aina yhtä mahtavaa kääntyä Suku Forumin puoleen. Harvoin käy niin, että jää vaille vastausta. Ehkä joka kerta ei saa suoraa ratkaisua käsillä olevaan asiaan, mutta sen sijaan oivaltaa jonkun uuden suunnan omille selvityksilleen.
Itse törmäsin muutamia vuosia sitten Iisalmen maaseurakunnassa pyörineeseen renki Juho Partaseen, jolle rippikirjoissa oli piirretty kauniisti syntymäaika 16.6.1810. Kuitenkaan tuolla päiväyksellä ei Iisalmen tai lähialueen pitäjien kastetuista löytynyt sopivaa henkilöä. Asia vaivasi tavallista enemmän, sillä Partasen Jussi on äidinäitini isänisä. Hän on siis miltei lähisukua, ainakin jos sukututkijalta lähtee kysymään.
Osoitin siis kysymykseni Suku Forumille, sillä varhaisin havaintoni miehestä oli vuosien 1827-1837 rippikirjasta. Tuolloin hän asui ja työskenteli Martikkalan kylässä, ilmeisesti Harjulan talossa. Martikkala on nykyistä Lapinlahtea ja sijaitsee parinkymmentä kilometriä Iisalmen kaupungista suoraan etelään.
Suku Forumilla nimimerkki aaaalto hoksasi etsiä Juho rippilasten luetteloista löytäen hänet vuodelta 1828. Tuolloin mies oli renkinä Pörsänmäellä, joka onkin lähes Martikkalan naapurissa. Lastenkirjasta selviää, että Juho asui Pörsänmäki nelosessa. Samoin selviää, että hänen äitinsä oli Ingeborg Hyvönen ja isänsä Lauri Partanen. Mutta miksi en sitten löytänyt häntä kastettujen luettelosta?
Yksinkertaisesti sen takia, että Iisalmen maaseurakunnan vuoden 1810 kastettujen luettelossa Juho on merkitty aviottomaksi lapseksi, jonka isäksi on kirjattu Jaakko Väisänen. Juho syntyi Lampaanjärvellä, jossa hänen äitinsä Ingeborg asui itsellisenä. Samassa mökissä näyttäisi rippikirjan perusteella asuneen hänen siskonsa Tiina.
Ingeborg vihittiin 1816 Lauri Partasen kanssa ja em. rippilasten luettelossa Juhon patronyyminä on Laurinpoika. Jätän myöhemmäksi sen selvittämisen, miksi hän on saanut isäpuoleltaan sukunimen lisäksi myös patronyymin. Mainittakoon vielä, että kastetuissa Juholle ei ole merkitty kastepäivää.
Ingeborgin sukuperäkin taitaa jo olla selvillä, mutta jätän hänen esipolviensa perkaamisen toiseen kertaan.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti