analytics

Esipolvikato

Esipolvikato (engl. pedigree collapse) viittaa ilmiöön, jossa sukupuun eri haarat yhdistyvät ja supistuvat, aiheuttaen sen, että yksittäinen henkilö esiintyy useita kertoja samassa sukupuussa. Tämä tapahtuu yleensä, kun lähisukulaiset, kuten serkukset tai pikkuserkukset, avioituvat keskenään useiden sukupolvien aikana.

Esipolvikato voi johtua erilaisista syistä, kuten pienestä yhteisöstä, rajoitetuista mahdollisuuksista avioliittoon tai sosiaalisista tai kulttuurisista tekijöistä. Esimerkiksi kun pieni eristynyt yhteisö elää vuosien ajan, sukulaisuusasteiden rajat alkavat sekoittua, ja sama sukuhaara voi tulla uudelleen ja uudelleen toisiinsa naimisiin.

Esipolvikato aiheuttaa sen, että sukupuu muuttuu laskennallisesti yksinkertaisemmaksi ja tiiviimmäksi. Toisin sanoen, vaikka sukupuuhun voidaan merkitä monia sukupolvia, geneettinen monimuotoisuus vähenee, koska monet samat esivanhemmat esiintyvät useita kertoja. Tämä tarkoittaa, että yksilön perimä voi sisältää samoja geenejä useaan otteeseen, mikä voi altistaa perinnöllisille sairauksille tai lisätä geneettisen monimuotoisuuden puutetta.

Esipolvikatoa voidaan havaita tutkiessa laajaa sukupuuta tai tehdessä sukututkimusta, ja se voi olla mielenkiintoinen ilmiö sukuperinnön ja geneettisen monimuotoisuuden ymmärtämisessä.

1 kommentti:

  1. Kyllä vain, kaksinkertaisia esivanhempia löytyy. Äitini isä meni Hämeenkyrössä naimisiin serkkunsa tyttären kanssa.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus