analytics

Transhenkilö?

Kiitos vinkistä Raunolle, sillä tämä postaus alkoi hänen antamastaan linkistä. Rovaniemen rippikirjaan 1881-1890 on tehty kerrassaan harvinainen ellei suorastaan ainutlaatuinen merkintä. Se koskee vuonna 1864 Riitta Kreetta Wiiriä, jonka vanhemmat olivat Henrik Wiiri ja vaimonsa Riitta Kreetta Henrikintytär. 
Riitta Kreetalla oli sisarukset Maria Kristiina (1866) ja Iida Kustava (1867). 

Harvinaisuus liittyy papin tekemään merkintää em. rippikirjan huomautussarakkeessa:

"befunnits vid läkare undersökning vara man...."

Samalla etunimet on vedetty yli ja henkilöstä on tullut Frans Olof. Vuonna 1884 tämä sukupuolen muutoksen saanut Frans muuttaa Oulun kaupunkiin. 

Kyseessä ei siis ilmeisesti ole ollut transsukupuolinen henkilö, joka kokee ristiriitaa biologisen sukupuolensa kanssa. Yksi varhaisimpia dokumentoituja transsukupuolisia Suomessa on vuonna 1915 Lapinlahden mielisairaalaan mielentilatutkimukseen tuotu väärennöksestä tuomittu Esko. Hän oli merkinnyt kirkonkirjoihin nimekseen Esko, vaikka hänen juridisissa papereissaan sukupuoleksi oli merkitty nainen. Esko oli vaatinut lääkäreitä tekemään leikkauksen, jolla hänen sukuelimensä korjattaisiin miehen elimiksi. Hän oli julistanut, että hänellä on oikeus olla mies, vaikka se tarkoittaisi leikkauspöydällä kuolemista.

Harmillisesti Frans Olofin elämän vaihteet Rovaniemeltä lähdön jälkeen ovat tuntemattomat...Vaikka rippikirja kertoo hänen muuttavan Ouluun, ei kaupungin sisäänmuuttaneista löydy häntä eikä myöskään tuon ajanjakson rippikirjojen aakkollisesta henkilöhakemistosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus