analytics

Daniel Nyblinin kuvaamat vuonna 1892

Wikipedia tietää kertoa seuraavaa eräästä merkittävän määrän suomalaisia kuvanneesta miehestä:

Carl Petter Daniel Dyrendahl Nyblin (30. kesäkuuta 1856 Drammen, Norja – 19. heinäkuuta 1923 Helsinki) oli norjalaissyntyinen valokuvaaja ja yksi Suomen valokuvaushistorian suurista vaikuttajista.

Nyblin aloitti valokuvaajana vuonna 1875 Oslossa ja työskenteli seuraavana vuonna Helsingissä Charles Riisin ateljeessa. Nyblin perusti oman ateljeen ja valokuvaustarvikeliikkeen vuonna 1877 Helsinkiin.

Nyblin valokuvasi jo 1870-luvulla taiteesta jäljennöksiä, joita hän myi. Kahdeksan jäljennöksistä ilmestyi vuonna 1883 valokuvakansiossa Finsk konst – Suomen taide. Hän kuvasi suomalaisia kansallisromanttisia maisemia ja interiöörejä, taidejäljennöksiä ja kulttuurihenkilöitä. Hän järjesti valokuvausnäyttelyitä ja pyrki edistämään valokuvausta harrastuksena ja ammattina – Nyblin oli sekä harrastajavalokuvaajakerhon että valokuvaajien ammattiyhdistyksen perustajajäsen.

Nyblinin valokuvakokoelma on Kansallismuseon hallussa ja Suomen Sukututkimusseuran jäsenpalvelusta SukuHaku löytyy siihen hakukone. Voit siis hakea henkilön nimellä, löytyykö Nyblinin kokoelmasta kuvaa. Tämä kaikki lähinnä taustatiedoksi, sillä kyseinen kokoelma antaa mahdollisuuksia myös analysointiin - taannoisen blogipostauksen tavoin - nimipilven muodossa. Vuonna 1892 Nyblinin valokuvaamossa otettiin 2621 valokuvaa säilyneiden tietojen perusteella. Näihin kahteen "pilveen" on koottu tuon vuoden yleisimmät sukunimet sekä ammatit.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus