analytics

Vanhalla hautausmaalla

Littiläinen-lehden (14.9.1980) mukaan Kylmäkosken vanhalle hautausmaalle haudattiin ensimmäisenä  luutnantti Otto Segersgrants ja hänen vaimonsa Vilhelmiina Hillebrandt. Haudalla oli aiemmin rautaristi, jossa luki heidän nimensä ja vuosiluvut. Ristiä ei kuitenkaan enää löydy hautausmaalta.

Hautausmaan vanhin hauta muistomerkin perusteella on ratsutilallinen Matti Kanniston hauta vuodelta 1866. Kannisto oli merkittävä henkilö Kuusjoen kylässä, sillä hänen ratsutilansa kuului alueen kantataloihin. Haudan vieressä on myös Kanniston lasten hauta, jonka vanhin hautaus on vuodelta 1869. Toiseksi vanhin hauta muistomerkin perusteella on vuodelta 1868. Se kuuluu Yli-Laadun suvulle, jonka tila on myös yksi Kylmäkosken kantatiloista. Haudan muistomerkki on luonnonkivi, johon kaiverrettu nimi on lähes hävinnyt.

1870-luvun hautauksista on säilynyt kaksi muistomerkkiä. Toinen on rautaristi vuodelta 1878 ja toinen harmaa graniittinen pystymuistomerkki vuodelta 1872. Jälkimmäinen kuuluu Mikko Kärävälle, joka oli isäntänä Kärävän tilalla, jossa pidettiin pitäjänkokouksia 1800-luvulla.

Kylmäkosken vanhaa hautausmaata kiertää pääosin alkuperäinen kivimuuri, joka on säilynyt hyvässä kunnossa ja rakennettu irtokivistä. Pitäjänkokousten pöytäkirjojen mukaan hautausmaata ympäröi kivimuuri jo vuonna 1867. On melko todennäköistä, että kivet ladottiin paikoilleen jo ennen vuotta 1857, jolloin alueelta raivattiin irtokivet ja tuotiin soraa hautausmaan perustaksi.Kylmäkosken vanha hautausmaa sijaitsee Kylmäkosken terveysasemaa vastapäätä ja lähistöllä virtaa Tarpianjoki. Vanha hautausmaa on ollut käytössä 1857–1889. Kylmäkosken vanha hautausmaa on muinaismuistolain perusteella muinaisjäännös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus