analytics

Kuopion Klubi-osakeyhtiö

Ravintola Kuopion Klubi sai alkunsa jo vuonna 1897. Se tuli tunnetuksi lähinnä kaupungin suurimpien herrojen ajanvietepaikkana, mutta vähitellen tämä Kuopion keskustassa toimivat ravintola on avannut ovensa myös tavalliselle rahvaalle. Menneistä ajoista muistuttavat komea rakennus ja salien nimet Snellman, Öhman sekä Canth.
Vain muutama vuosi perustamisen jälkeen "Kuopion Klubi-osakeyhtiö" joutui korjauttamaan tilansa. Tämä työ valmistui alkusyksystä 1901 ja näin ravintola sai aiheen kertoa lehtimainoksin asiakkailleen seuraavaa;

"jäsenille ilmoitetaan, että korjaustyöt klubilla nyt ovat loppuneet. Biljardi on pantu kuntoon. Varastot ovat täytetyt. Klubi pidetään auki kello 9 aam. kello 12 ilt. Aamiainen tarjotaan kello 10-11, aam. päivällinen 3-4 ip ja illallinen 9-11 ilt.


Keskiviikkona perhe-iltamat ja lauantaina herrain iltamat. Kun jäsenet haluavat, toimeenpanee hallitus tanssi-iltamat.

Kuten tunnettu, pääsevät klubille ainoastaan yhtiökokouksessa valitut jäsenet perheineen. Paikkakunnalla tilapäisesti oleskelevia henkilöitä on hallituksella oikeus kutsua klubin jäseniksi. Jäseniksi pyrkivät ilmoittautukoot jollekulle hallituksen jäsenelle."

Yksityisellä herrasklubilla oli myös joitain erioikeuksia tavallisiin anniskelupaikkoihin nähden. Kun vuoden 1909 oltiin pohtimassa väkijuomien vähittäismyyntiä sekä anniskelua Kuopion kaupungissa vuosiksi pariksi seuraavaksi vuodeksi, antoi valmistusvaliokunta maistraatille seuraavan ehdotuksen;

"   ...että wäkijuomain anniskeluoikeuksia, joihin kuuluu myöskin oikeus anniskella palowiinaa lämpimän ruuan kanssa, myönnettäisiin kaikkiaan neljä, joista yksi warsinainen palowiinan anniskelu (Anniskelu-osakeyhtiön yläanniskelu), kaksi warsinaista rawintolaa (Seurahuone ja Teatterihuone) sekä yksityinen seuraklubi (Kuopion Klubi-osakeyhtiö), kumminkin sillä rajoituksella, että kaikissa muissa rawintoloissa, paitsi Kuopion Klubi-osakeyhtiön rawintolassa olkoon wäkijuomain anniskelu kielletty seuraawina aikoina, nimittäin; sunnuntai- ja juhlapäiwinä sekä niiden edellisenä ja jälkimmäisenä päiwänä, joulukuun 15 pstä wuoden loppuun, markkinawiikkona, wapunpäiwänä ja wapaawiikkona lokakuun 28 p:stä marraskuun 8 pwän iltaan..   "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus