Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

26.1.2011

Seppä Ilmarisen huono päivä

Janakkalan sijaitseva Hyvikkälän l. Hällilän kartano perustettiin jo 1500-luvulla. Saman niminen kylä mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1431 ja aikoinaan se oli pitäjän suurin taajama.

Suuri kartano tarvitsi luonnollisesti työväkeä runsaasti ja eritoten ammattimiehiä arvostettiin. Hyvikkälän sepäksi tuli viimeistään 1877 saman pitäjän Kernalan Iso-Vahteriston torpassa 11.1.1845 syntynyt Erik Johan Ilmarinen. Isä Gustaf Johansson mainitaan välillä sukunimenä hänen asumansa torpan nimi, mutta olisiko poika Erik Johan sitten ottanut oman nimensä Kalevalasta? Ainakin tuohon aikaan suomalaisuusaatetta levitettiin ahkerasti ja Elias Lönnrotin ollessa vielä elossa Erik Johan saattoi tuntea tarvetta samaistua suosioon nousseen eepoksen sankarihahmoihin.

Ikävä kyllä tarumaisista voimista ei ollut mitään apua toukokuun 26. päivänä vuonna 1881. Itseasiassa koko kevät oli ollut rankkaa aikaa Janakkalassa, sillä pääsiäispäivänä paloi pappilassa katto ja hieman sen jälkeen Hakoisten kartanon sikalan katto. Vain muutama aika tästä ja Löyttymäen kartano tuhoutui lähes täysin tulipalossa. Seppä Ilmarista kohtasi tuho keskellä päivää.

Kello yhdentoista aikoihin, kun koko kylän väki oli työssä muualla, alkoivat liekit nuolla Ilmarisen perheen asuntoa. Hyvin nopeasti koko pihapiiri oli tulessa ja ainoastaan sepän paja säästyi. Kaikki irtaimisto paloi poroksi ja Ilmarinen sai pelastettua vain kolme lehmää, yhden piirongin, höyläpenkin, muutamia siemenperunoita ja osan sänkyvaatteista. Kaikki perheen vaatteet lukuunottamatta Erik Johan päällä olleita menivät myös sen sileän tien. Ruokaa säästyi puoli kakkua, jonka olisi sitten pitänyt riittää kahdeksan hengen perheelle.

Koko kylä olisi saattanut palaa, mutta onneksi tuuli puhalsi toiseen suuntaan. Sammutusväen ja veden puutteessa Ilmarinen ei voinut avuttomana seurata omaisuutensa häviämistä. Vasta kun Viralan kartanon hoitaja, herra Strömberg saapui paikalle miestensä ja hyvän ruiskun kanssa, voitiin tulen voimaa hieman hillitä. Käytännössä kartanon apuväki saattoi vain sammutella alasrevittyjä seiniä, sillä puurakenteet paloivat erittäin nopeasti.

Aivan kuin tässä kaikessa ei olisi ollut tarpeeksi, menehtyi Erik Johanin ja hänen vaimonsa Fredrikan poika Hjalmar Johannes marraskuussa samana vuonna. Hjalmar oli vain viiden vanha kuollessaan, mutta ehkä perheelle toi hieman lohtua tytär Hilla Fredrikan syntymä hieman tätä ennen, syyskuussa.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen on näkemyksesi sukunimestä Ilmarinen. Janakkalassa vaikutti ennen vuotta 1868 Kustaa Paturi, monipuolisesti sivistynyt maanviljelijä, joka viljeli eräässä vaiheessa vaimonsa lasten puolesta Hyvikkälän Jussilan rusthollia. Tämä Paturi oli innokkain kansakoulun perustaja ja se aloittikin toimintansa 1861. Eli varmaan jo pelkästään kansakoulussa oli käsitelty kansarunoutta vahemman tai varmaan enemmänkin.

    Muuten, Janakkalassa sukunimeä Ilmarinen kantavat monet keskeisissä poliittisissa tehtävissä vaikuttaneet ja vaikuttavat henkilöt, esim. kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...