Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

27.1.2011

Vaskion ennustajat

Fortune teller. Digital ID: 1112004. New York Public LibrarySalon kaupunkiin nykyisin kuuluvassa Vaskion kylässä asui reilut sata vuotta sitten merkillinen pariskunta. Vaimon kerrottiin olevan romanin, mutta miehen valkolaisen. Tällä identiteetiltään itselleni tuntemattomaksi jääneellä parilla oli aikalaisten mukaan maagisia voimia, sillä he saivat "kuurot näkemään ja sokeat kuulemaan".

Heidän avullaan saattoi saada takaisin varastetut tavarat, mutta käytetyin palvelu oli ehdottomasti naimaonnen kuuleminen. Muutamalla hopeapennillä saattoi tyttö (ja poikakin) saada takaisin menettämänsä naimaonnen. Eräänkin tytön kerrottiin menneen vaskiolaisten luo sen takia, että saisi selvyyden mahdollisesta raskaudestaan. Tietäjä antoi tiedon, jonka mukaan tyttö oli jo seitsemättä viikkoa siunatussa tilassa.

Vaskiolla ja muutoinkin tuolloisessa Halikossa tapahtui talvella 1903-1904 lukuisia selvittämättömiä varkauksia. Osin tämän takia oli tätä kummallista avioparia pyydetty asumaan kylille. Tätä ennen he olivat omien sanojensa mukaan olleet mm. Salon markkinoilla, missä kauppa oli käynyt erittäin hyvin.

Jopa säätyläisnaisten tiedettiin käyneen ottamassa selvää tulevista naimiskaupoistaan. Normaali hinta palveluista oli 25 penniä ja yksi kananmuna. Helatorstaina 1904 oli kävijöitä niin paljon, että ennustajat tienasivat peräti kahdeksan markkaa ynnä koko joukon munia.

Kuva : Costume of the lower orders of London by Busby, Thomas Lord -- Engraver
Busby, Thomas Lord -- Artist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...