Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

4.1.2011

Oscar Parviaisen kosiomatka

Wikipedian artikkeli kertoo taidegraafikko Oscar Parviaisesta seuraavaa;

"Oscar Andreas Parviainen (9. kesäkuuta 1880 – 15. lokakuuta 1938) oli suomalainen taidemaalari ja taidegraafikko. Parviainen maalasi usein eksoottisia aiheita, joihin hän sai innoitusta ulkomaanmatkoiltaan. Hänen maalauksissaan on värikästä elämäniloa, ja hänen grafiikkansa on mehevän impressionistista.


Suurimman osan koulutuksestaan Parviainen hankki ulkomailta. Hän opiskeli jonkin aikaa Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa, mutta opinnot keskeytyivät kuitenkin vuonna 1898. Sen jälkeen Parviainen jatkoi opintojaan Kööpenhaminassa Peder S. Kröyerin johdolla, mutta jälleen opinnot keskeytyivät, enne kaikkea iäkkään opettajan väsymyksen vuoksi. Vuonna 1900 Parviainen läpäisi Pariisin École des Beaux-Artsin sisäänpääsykokeet ja aloitti opiskelut siellä. Mutta tälläkään kertaa Parviainen ei saanut opintojaan päätökseen, sillä hän kohtasi amerikannorjalaisen Kristine Sieversin, jonka kanssa meni naimisiin Iowassa 1901. Vuosina 1903–1905 Parviainen opiskeli grafiikkaa Axel Tallbergin yksityisoppilaana Tukholmassa, ja vuonna 1905 Parviainen piti ensinäyttelynsä Helsingissä, jolloin esillä oli hänen grafiikkaansa.


Parviainen kuoli 15.10.1938 Vessefjärdissä, Ruotsissa."

Edellä mainitusta naimakaupasta tiesi kertoa marraskuussa 1901 mm. sanomalehti Suomen Kansa suurin piirtein seuraavaa;

Toissa viikolla saapui Hamburg-America Linjan Deutschland laivalla New Yorkiin Oskar Parviainen, jonka äidin sanotaan olevan Suomen rikkaimpia naisia. Parviainen oli matkalla Decorahiin Iowassa mennäkseen siellä naimisiin neiti Christine Sieversin kanssa, jonka hän viime kesänä oli tullut tuntemaan Pariisissa. Neiti Sievers ja herra Parviainen olivat Pariisissa olleet samassa taideakatemiassa.

Kun Parviainen ei osannut sanaakaan englantia, oli hänen morsiamesa lähettänyt hänen valokuvansa New Yorkin siirtolaisviranomaisille pyynnöllä ottaa herra Parviainen vastaan ja toimittaa hänet rautateitse Decorahiin. Valokuvan avulla tunsivat viranomaiset oitis oikean miehen ja lähettivät tämän matkalle ikävöivän morsiamensa luokse.

Kun häät oli vietetty, lähti Parviainen nuorikkonsa kanssa häämatkalle Helsinkiin. Sen jälkeen sulhanen jatkoi opiskelujaan Pariisissa. Tuore vaimo oli professori Sieversin tytär, iältään 22 vuotta. Häntä myös kuvailtiin kauniiksi.

Oscar Andreas Parviaisen vanhemmat olivat helsinkiläinen kauppias Anders P. ja vaimonsa Olga Maria Kleineh. Anders oli kuollut lokakuussa 1887 jättäen jälkeensä lesken ja kaksi lasta. Poika Oscarin syntyessä vuonna 1880 onnelliset vanhemmat tiedottivat asiasta Helsingfors Dagbladetin etusivulla jo ennen lapsen ristiäisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...