Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

31.1.2011

Hausjärveläinen tapa hankkia kirja

Hausjärven Oitin kylässä huomattiin talvella 1902-1903 erään mielenkiintoisen kirjan ilmestyneen. Tämä teos oli nimeltään "Pahkakuppi ynnä muita kertomuksia". Kyseessä oli oman pitäjän miehen, Kalle Kajanderin (1862-1928) kirjoittama kirja. Kajanderin tyyliä kuvaillaan "hämäläisellä huumorilla höystetyksi realismiksi".

Ikävä kyllä hausjärveläisten intoa tätä uutuuskirjaa kohtaan laski sen kallis hinta; kaksi markkaa ja 75 penniä! Isännät pitkin Oitin kylää laskivat, että jos kaikki mokoman opuksen hankkivat, jäävät pian talot pitämättä. Tinkiminen ei tullut kyseeseen, sillä työmiehen palkasta voitiin napsaista tarvittaessa osa pois, mutta kirjan osalta oli maksettava pyydetty hinta täsmälleen.

Joku sai sitten idean, että kulut eivät nousisi kovin korkeiksi, jos "Pahkakuppi" hankittaisiin yhteistyöllä. Näin aloitettiin kova touhu osakkaiden kokoamiseksi ja tuota pikaa oli koossa isäntiä, käsityöläisiä ja muuta väkeä 11 hengen verran. Näin kullekin osakkaalle jäi maksettavaa vain kohtuulliset 25 penniä.

Tämän jälkeen jäi pohdittavaksi se, kuka kyseisen kirjan saisi ensimmäisenä lukea. Tästä selvittiin arpaa heittämällä ja kirjan saavuttua Hausjärven Oitin kylään, sovittiin sen viipyvän yhdellä osakkaalla vain kolme vuorokautta. Tuon ajan kuluessa piti "Pahkakuppia" lukea niin, että "silmät kangistuvat". Kun kaikki 11 osakasta olivat vihdoin lukeneet kirjan, lahjoitettiin se ennalta tehdyn päätöksen mukaisesti lainakirjastolle.

Kalle Kajanderin tyyliin voitu tutustua Oulun kaupunginkirjaston digitoidun aineiston kokoelmassa "Oulun Arkki".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...