Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

5.1.2007

Arpalahti Suomusjärvellä

Suomusjärven pitäjän Enäjärven rannalla sijainneen Arpalahden rusthollin isäntiä tunnetaan nimeltä jo vuodesta 1540 lähtien. Historian hämärissä Gudmund Laurinpoika (Gudmund Larsson) isännöi taloa vuoteen 1567.

Vuonna 1888 talon osti läheisen Salitun Uudentalon rusthollarin poika Karl Wigilius Wikström, joka kuului Tenholasta kotoisin olleeseen ja laajalle alueelle Länsi-Uudellamaalla levinneeseen sukuun. Hän maksoi heinäkuussa 1888 talosta tiluksineen 26605 markkaa. Karl toimi mm. kunnallislautakunnan esimiehenä ja luopui Arpalahden isännyydestä vasta 1919.

Tämän kuvan ottajasta ei ole enää tietoa - luvan sen käyttöön tässä yhteydessä on ystävällisesti antanut Terhi Arpalahti - kiitoksia!

6 kommenttia:

 1. Oon Arpalahdessa käydessäni tainnut nähdä tuon talon, tai ainakin jonkun samannäköisen :D Itsekin Arpalahti-sukunimen omistan

  VastaaPoista
 2. hei äitini on asunut Arpalahden kartanossa joskus vuonna 1943. Hänen äitinsä ja perheen viisi lasta asuivat muonamiehen mökissä, he olivat Karjalan evakkoja.
  Äitini kertoi, että hänen veljensä laski kelkalla mäkeä ja mäen nimi oli Wikströmin mäki. Äitini on tällä hetkellä 76 vuotias.

  VastaaPoista
 3. tarkempaa tietoa....
  äitini ja hänen viisi lastaan eivät asuneetkaan Suomusjärvellä Arpalahdessa, vaan Arpalahden tilalla Perniössä.
  Olin saanut asiasta väärää tietoa.

  VastaaPoista
 4. No minä vähän ihmettelin tuota "Wikströmin mäkeä"!

  Mutta yhtä kaikki; myös Perniön Arpalahti olisi tutkimisen arvoinen kohde :)

  VastaaPoista
 5. Fubukille, kyllä tosiaan kävit juuri tuossa talossa.Siellä on suku asunut vuodesta 1540, ainakin.

  VastaaPoista
 6. Vanha on kuva. Vaan nyt hyvässä maalissa ja hoidettuna. Jykevät olivat entisen karjasuojan kiviseinät . Hienolla paikalla enäjärven ranta mäellä.

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...