Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

16.3.2007

Brenner -suku Helsingistä

Suomen Sukututkimusseura jäsen, sukututkija Alf Brenner kuoli 2. päivä kesäkuuta 1948. Hän oli syntynyt Helsingissä 27.12.1895 ja tullut ylioppilaaksi 1913. Koulut käytyään hän työskenteli opettajana Inkoon Västankvarnissa vuosina 1920-27. Hän asui Svartbäckin vanhalla ratsutilalla, jonka omisti aina vuoteen 1933 saakka.

Hän harrastuksistaan merkittävimmät olivat rakennushistoriointi ja sukututkimus, joiden pariin hän tilan myytyään antautui kokopäiväisesti. Tärkeimpiä julkaisia olivat Inkoon-Fagervikin-Degerbyn rakennushistoria vuodelta 1936 sekä sukututkijan käsikirja vuodelta 1947.

Kuollessaan Alf Brenner toimi Ruotsalaisen Kirjallisuusseuran julkaiseman Sukukirjan toimittajana. Hän oli laajasti kiinnostunut Länsi-Uudenmaan suvuista.

Viereinen kuva Alf Brenneristä lienee 1910-luvun alusta. Hänen veljensä Magnus julkaisi 1912 kirjan "Slägterna Brenner i Finland", josta löytyy runsaasti ainutlaatuisia piirroksia ja valokuvia sukuun kuuluvista henkilöistä sekä asuinpaikoista.

Tapio Vähäkangas on Genos -lehden numerossa 70 vuodelta 1999 esittänyt tärkeitä korjauksia suvun alkuperän suuhten, mutta muutoin Magnuksen kirja tuntuu erittäin asiapitoiselta ja selkeältä.


Poikien isoisä Benedikt Magnusson Brenner saattoi olla se henkilö, joka innosti veljeksiä sukuhistorian pariin. Hän oli merkinnyt muistiin, että Närpiössä asunut talollisen poika Mårten Brenner oli yksi Uppsalan piispankokouksen allekirjoittajista 1590-luvulla. Hänen jälkeensä olisi ollut pitkä, tuntematon ajanjakso, kunnes kirkkoherra Mårten Brenner tuli Inkerinmaalta pakoon tsaarin hyökkäystä. Tämä nuorempi Mårten B. asettui vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa veljensä hoteisiin Espoossa.

Tuossa muisteluksessa on osa totta ja osa tarua. Jo Magnus Brenner vuonna 1912 osasi erottaa kaksi suomalaista Brenner -sukua, toisen Helsingin seudulta ja toisen Pohjanmaalta.


Benedikt Brenner asui perheineen suvun perintötilalla, Kirkkonummen Järsön kylässä. Tämä konttoristina ja henkikirjoittajana toiminut herra piirsi oheisen nimikirjoituksensa vuonna 1827. Kuva lienee samoilta ajoilta, koska hän oli syntynyt 1774.

Isä Magnus oli syntynyt jo 1720, samoin Järsössä. Tämän Magnuksen isä oli myös Magnus ja hän syntyi Inkerinmaalla 20.5.1690 Carolus Martini Brenneruksen ja vaimonsa, pastorintytär Brita Höökin perheeseen. Brita kuoli poikansa luona Kirkkonummella 1715.

1690 syntyneen Magnuksen eräs sisar oli Kirkkonummen Hulluksen rusthollarin, Joachim Thauvoniuksen puoliso Sofia.

Oheisessa taulustossa on Carolus Martinin jälkipolvia hänen tyttärensä Sofian kohdalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...