Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

26.3.2007

Kristoffer Hartzell

Reino Silvannon mainion Sammatti-kirjan mukaan pitäjän ainoa Krimin sodassa mukana ollut sotilas oli vuonna 1824 syntynyt tarkka-ampuja Kristoffer Hartzell.

Hän oli komppaniansa mukana Krimin lisäksi mukana huomattavasti rauhallisemmassa paikassa, nimittäin tsaari Aleksanteri I:n kruunajaisissa Moskovassa. Pitkät marssit Pietarin kautta Itä-Eurooppaan ja takaisin aiheuttivat hänen jalkoihinsa ankaraa särkyä. Tästä kaikesta oli seurauksena toisen jalan amputointi polven alapuolelta. Loppuelämänsä Kristoffer käytti puujalkaa.


Kristoffer kertoi, että Suomesta lähti Puolaan noin 1000 miehen sotajoukko. He majoittuivat pidemmäksi aikaa "Diretsina" -nimiseen kaupunkiin. Varsinaisiin sotatoimiin joukko ei osallistunut ja tästä syystä mieliala väen keskuudessa oli kovin tyytymätön. Raskas marssimatka ja taudit kutistivat joukkoa niin, että lopulta Suomeen palasi vain noin 200 miestä.

Sotilasuran jälkeen hän toimi yhdessä poikiensa Kristerin ja Juhon kanssa Sammatin kirkonvartijana. Hän asui perheineen nykyisen Pappilan pihamaalla sijainneessa pienessä tuvassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...